Internet

Zakerberg: Potrebne nove regulative na internetu

Zakerberg: Potrebne nove regulative na internetu
Foto: Instagram | Zakerberg: Potrebne nove regulative na internetu

Neophodno je na internetu uvesti nove regulative kako bi se spriječilo širenje govora mržnje, zaštitila privatnost i podaci, te onemogućilo miješanje u izbore, smatra osnivač i direktor američke kompanije Facebook Mark Zakerberg.

U autorskom tekstu za američki dnevnik "Vašington post", Zakerberg navodi da je potrebna i "aktivnija uloga država i regulatornih agencija".

"Tehnologija je veliki dio naših života i kompanije, poput Facebooka, imaju odgovornost. Svakodnevno donosimo odluke o tome koji je govor štetan, šta sadrži politički marketing i kako spriječiti sofisticirane hakerske napade", ističe Zakerberg.

Prema njegovim riječima, to je neophodno radi bezbjednosti zajednice.

On smatra da su regulative neophodne u četiri oblasti - štetnosti sadržaja, integritetu izbora, privatnosti i prenosu podataka.

Facebook se našao na udaru kritika nakon napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču jer je napadač sve prenosio uživo putem ove društvene mreže.

Sredinom sedmice Facebook je saopštio da će zabraniti sve sadržaje o nacionalizmu bijelaca i separatizmu, te da su uvedene strože regulative o reklamama pred izbore za Evropski parlament u maju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije