Internet

Zbog zastoja u radu Cloudflarea nedostupni portali širom svijeta

Zbog zastoja u radu Cloudflarea nedostupni portali širom svijeta
Foto: Cloudflare | Zbog zastoja u radu internet servisa Cloudflarea nedostupni portali širom svijeta

Internet portali širom svijeta u ponedjeljk su bili nedostupni oko podneva. Kako saznajemo, nemogućnost pristupa tim stranicama uzrokovan je prekidom rada usluga Cloudflarea, servisa koji za internet stranice služi kao "zaštitni zid".

Proizvod istoimene američke kompanije štiti web stranice od hakerskog napada, tzv. DDoS napada. Cloudflare štiti web stranice od hakerskih napada tako da kompletan saobraćaj jedne stranice prvo mora da prođe kroz njihov servis. Ako taj servis prestane s radom, saobraćaj, odnosno korisnici koji na stranicu dolaze, više ne mogu da pristupe željenoj stranici. To, međutim, samo po sebi ne znači da je reč o hakerskom napadu.

Iz Cloudflarea, zasad, izdaju obaveštenja da rade na rješavanju problema koji su identifikovali kao "curenje rute", a to curenje je zapravo mnogo šire od samog Cloudflarea.

Otvorilo je to brojne spekulacije na forumima da se zapravo radi o BGP otmici, ilegalnom preuzimanju IP adresa, odnosno preusmjeravanju saobraćaja.

Međutim, "curenje" može biti slučajno ili zlonamerno, ali najčešće nastaje zbog nenamjernih pogrešnih konfiguracija.

O razmjeri globalnog problema govori i obavještenje velikog e-trgovca Amazona u kojoj potvrđuju problem s nekim svojim uslugama uključujući i Echo uređaje.

- Potvrdili smo problem s spoljnim pružaocem usluga izvan naše mreže, što utiče na internetu povezanost između nekih korisničkih mreža i više AWS regija - stoji u obaveštenju na stranici Amazon Web Service.

Iz Cloudflarea su objavili mapu pogođenih područja na kojima su stranice koje oni nadziru nedostupne:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije