Internet

Zoom došao do 300 miliona pretplatnika, sigurnost i dalje problem

Zoom došao do 300 miliona pretplatnika, sigurnost i dalje problem
Foto: N.N. | Zoom došao do 300 miliona pretplatnika, sigurnosne praznine i dalje problem

Aplikacija za video konferencije prvi put ima više od 300 miliona korisnika, objavila je kompanija, ali kritike korisnika zbog masivnih sigurnosnih rupa ne prestaju.

Video usluga Zoom u decembru prošle godine, prije izbijanja virusa korona, imala je deset miliona korisnika, ali je njena popularnost naglo skočila u vrijeme pandemije i dalje raste uprkos sirgurnosnim prazninama.

Broj glasova koji govore protiv Zooma se povećava pa je tako automobilska tvrtka Daimler nedavno odbila ovu uslugu za poslovne potrebe.

Usluga video konferencije izvorno je dizajnirana za korištenje u kompanijama. Međutim, u trenutnoj krizi Zoom je ukinuo ograničenja besplatne upotrebe i tako postao popularna platforma za studijske časove, crkvene službe i komunikaciju u porodicama. Zoom, koji se na polju video usluga nadmeće s Microsoftovim Teamsom i Ciscovim Webexom, pokušava utišati kritike.

Kompanija je najavila da će izmijeniti šifriranje nakon što su se korisnici više puta žalili da servis nije zaštićen, a zbog čega je pokrenuta i parnična tužba u Sjedinjenim Državama. Povrh toga, široka upotreba takođe je pokrenula problem takozvanog "zoom bombardovanja", u kojem neovlaštene osobe ulaze u seansu onih čiji je ID broj postao javan.

Nova verzija za aplikaciju, koja se očekuje, trebala bi to spriječiti u budućnosti. Uz to, organizator video poziva sada može odlučiti koji će se podatkovni centri koristiti u kojoj regiji.

Kompanija je odgodila razvoj novih stavki za tri mjeseca nakon kritika kako bi se usredotočila na rješavanje problema

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije