Internet

Sve više korisnika se odlučuje na eSIM kartice

Sve više korisnika se odlučuje na eSIM kartice
Foto: Brett Jordan/Unsplash | eSIM

U posljednje vrijeme, sve više korisnika odlučuje se za korišćenje eSIM kartice, gdje izbacuju dosadašnju SIM karticu iz mobilnog uređaja i fizičke više nemaju karticu u telefonu.

Promjene na dosadašnjim SIM karticama u zadnje dvije decenije, u većini slučajeva odnosile su se na izmjenu veličine kartice, a u varijantama smanjenja na Micro i Nano izvedbe, koje su uzrok novih mobilnih telefona na tržištu u smislu debljine uređaja i uštede prostora. Prelaskom sa „standardne“ SIM na eSIM karticu iz perspektive korisnika ništa se neće promijeniti. Sve dosadašnje mobilne usluge, jednako će raditi kao i sa klasičnom karticom. Nema promjene funkcionalnosti.

Ovaj napredni format dosadašnje SIM kartice dobila je naziv od engleske riječi embedded, što znači da je SIM kartica integrisana odnosno umetnuta. Bitno je napomenuti da ovdje nije u pitanju klasična fizička SIM kartica koja je ubacuje u mobilni telefon, već čip koji integriše SON-8 standard direktno u uređaj. 

Prvi uslov da imate mogućnost korišćenja eSIM, potrebno je da bude podržan regulativama u zemlji gdje se nalazite, i da Vaš operater ima mogućnost isporuke ovog sistema. Dodatno, mobilni telefon mora imati fukcionalnost za eSIM opciju. Apple, Oppo, Google, Samsung i Huawei omogućavaju u nekoliko svojih serija mobilnih uređaja ovu funkcionalnost. Određeni prenosni računari, takođe imaju opciju za eSIM, kao što je Dell, HP, Lenovo, Samsung i drugi.

Sistem aktivacije eSIM kartice, aktivira se kroz opciju Podešavanja na Vašem telefonu (uređaji koji podržavaju ovu opciju) gde se upisuju relevantne info kao što je broj telefona, kartice i druge potrebne informacije, koje ćete dobiti od operatera.

Prednosti uvođenja eSIM ogledaju se pogodnosti da koristimo dva broja na jednom telefonu, i samim tim, izbjegavamo nošenja dva odvojena mobilna uređaja. Opcije na poslovnim i privatnim putovanjima (roaming), gdje imamo mogućnost korišćenja svog provajdera i lokalnog u zemlji gdje se nalazimo. Mogućnost on line aktivacije i kupovine novog broja. Nema oštećenje ili gubitka dosadašnje SIM „fizičke“ kartice. Eliminisanje potrebe za slotovima na telefonu. 

eSIM pronalazi primjernu i unutar automobilske, elektronske i energetske industrije. 


Srđan Bjelić je Rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu Svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije