Istorija

Dogodilo se na današnji datum, 28. novembar

Dogodilo se na današnji datum, 28. novembar
Foto: Ilustracija | Dogodilo se na današnji datum, 28. novembar

Danas je ponedjeljak, 28. novembar, 332. dan 2022. Do kraja godine ima 33 dana.

1520. - Portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio u Pacifik, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1632. - Rođen francuski kompozitor, violinista, dirigent, pjevač, glumac, scenograf i plesač italijanskog porijekla Đovani Batista Lili, poznat kao Žan Batist Lili, tvorac klasične francuske opere, s baletima, horovima, arijama i scenskim efektima. U saradnji s francuskim komediografom Žanom Molijerom stvorio je novu dramsko-muzičku vrstu komedije: balet-komediju s pjevanjem i plesom. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje. Dok je početkom 1687. dirigovao "Te deum" za oporavak od bolesti kralja Luja Četrnaestog, ozlijedio se dugim dirigentskim štapom i rana se pretvorila u smrtonosnu gangrenu. Djela: opere "Tezej", "Persej", "Kadmis i Hermiona", "Alsesta", "Psiha", "Amadis od Galije", "Armida", "Asis i Galateja", "Prozefina", "Feton", komedije-baleti "Ženidba na silu", "Žorž Dandin", "Gospodin od Pursonjaka", "Građanin-plemić", crkvene kompozicije "Te deum", "De profundis", "Mizerere".

1757. - Rođen engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, čija je poezija mistična i apokaliptična. U slikarstvu je isprva kopirao radove Mikelanđela Buonarotija, Santija Rafaela i Albrehta Direra. Kasnije je ilustrovao starozavjetnu "Knjigu o Jovu" i djela DŽona Miltona, a najuspješnije "Božanstvenu komediju" Dantea Aligijerija. Pisao je velike religiozne i filozofske poeme, ali je literarnu slavu stekao lakim i neposrednim lirskim pjesmama - kao što su "Pjesme iskustva" i "Pjesme nevinosti".

1820. - Rođen njemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa. Potiče iz porodice koja je posjedovala fabrike u NJemačkoj i Engleskoj. Osnovne postavke materijalističkog poimanja svijeta izložio je u "Anti-Diringu". U saradnji sa Marksom napisao je "NJemačku ideologiju" i "Manifest komunističke partije" i organizovao Prvu internacionalu - međunarodno udruženje radnika, osnovano 1864. Poslije Marksove smrti 1883. nastavio je rad u Drugoj internacionali, osnovanoj 1889. i napisao "Porijeklo porodice, privatne svojine i države" i "Ludvig Fojerbah i kraj njemačke klasične filozofije". Posljednje godine života posvetio je redigovanju drugog i trećeg toma Marksovog "Kapitala". Ostala djela: "Skica za kritiku nacionalne ekonomije", "Položaj radničke klase u Engleskoj", "Sveta porodica ili kritika kritičke kritike protiv Bruna Bauera i kompanije".

1821. - Panama proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

1829. - Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot "Velikoj petorici". Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

1881. - Rođen austrijski pisac Štefan Cvajg, koji je, pod uticajem bečkog impresionizma, psihoanalize Sigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, u ranim djelima bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Kasnije je znatnu popularnost stekao romansiranim biografijama i esejističkim studijama o značajnim ličnostima istorije i literature. Pred nacistima je 1938. emigrirao u SAD, a 1942. je u Brazilu izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nasističkim varvarstvom. Djela: pripovijetke "Pometenost osjećanja", "Amok", "Prvi doživljaj", romansirane biografije "Žozef Fuše", "Marija Antoaneta", "Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog", "Marija Stjuart", studije "Tri majstora" /Balzak, Dikens, Dostojevski/, "Borba s demonom" /Helderlin, Klajst, Niče/, "Tri pjesnika svoga života" /Kazanova, Stendal, Tolstoj/, "Jučerašnji svijet" /melanholična slika evropske kulture na umoru/.

1905. - Irski nacionalista Artur Grifit u Dablinu osnovao partiju "Šin Fejn", čiji je glavni zadatak bila borba za osamostaljenje Irske od Velike Britanije.

1907. - Rođen italijanski pisac Alberto Pinkerle, poznat kao Alberto Moravija, koji je stekao svjetsku slavu djelima o moralnom raslojavanju italijanske buržoazije. Pisao je romane, pozorišne komade, kratke priče, eseje, putopise, kritiku - filmsku i pozorišnu. Djela: romani "Ravnodušni ljudi", "Prezir", "Rimljanka", "Dosada", "Konformist", "Ćoćara", "Ja i on", "Pažnja", "Unutrašnji život", "Godina 1934"; pripovijetke: "Rimske priče", "Automat", "Drugi život".

1919. - Nensi Estor kao prva žena izabrana u britanski parlament.

1941. - Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila trupe nacističke Njemačke iz Rostova.

1942. - U požaru koji je uništio jedan noćni klub u američkom gradu Boston život izgubilo skoro 500 ljudi.

1943. - U Teheranu u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Staljin, predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi "u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će se pitanje njenih zapadnih granica riješiti poslije rata".

1945. - Umro američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. osnovao tenisko takmičenje nacija "Dejvis kup". Bio je i američki ministar rata od 1925. do 1929. i generalni guverner SAD na Filipinima od 1929. do 1932.

1950. - U Beogradu osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

1954. - Umro italijanski nuklearni fizičar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938. Zasnovao je teoriju kretanja neutrona, a u Drugom svjetskom ratu je u SAD, gdje je 1938. emigrirao iz fašističke Italije, na Čikaškom univerzitetu rukovodio gradnjom prvog nuklearnog reaktora. NJegovim imenom nazvano je više pojmova u nuklearnoj fizici: "Fermijevo pravilo selekcije", "Fermijev model gasa", "Fermijeva 'starost' neutrona", "fermi" kao jedinica za dužinu.

1960. - Mauritanija postala nezavisna islamska republika.

1971. - Jordanskog premijera Vasfija Tela u Kairu, gdje je doputovao radi učešća na Arapskoj konferenciji, ubili pripadnici palestinske terorističke organizacije "Crni septembar".

1975. - Postavljeni posljednji metri pruge Beograd - Bar. Više od sto godina ona je bila u strateškom, ekonomskom i graditeljskom programu Srbije i Crne Gore, ali je gradnja počela 1952, a radovi su intenzivirani tek 1968. Više od 27 odsto pruge prolazi kroz tunele i ide preko vijadukata i mostova. Pruga koja ima 254 tunela i 234 mosta većim dijelom /301 kilometar/ prolazi kroz Srbiju, a 175 kilometara kroz Crnu Goru.

1975. - Fretilin /Revolucionarni front za nezavisnost Istočnog Timora/ jednostrano proglasio nezavisnost te bivše portugalske kolonije, koju je okupirala Indonezija, i osnivanje Demokratske Republike Istočni Timor.

1979. - Novozelandski avion "DC-10" udario u planinu Erebus na Antarktiku, što nije preživio niko od 257 putnika i članova posade.

1987. - Prilikom pada južnoafričkog aviona "boing 747" u Indijski okean blizu Mauricijusa poginulo svih 160 putnika i članova posade.

1989. - Indijski premijer Radživ Gandi dao ostavku poslije poraza na izborima.

1990. - Singapurski premijer Li Kuan Ju sišao sa vlasti poslije 31 godine.

1994. - Norvežani na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

2000. - Holandski parlament legalizovao eutanaziju, a Holandija je tako postala prva zemlja na svijetu u kojoj ubistvo zbog milosrđa nije protivzakonito.

2001. - Sporazum o uspostavljanju Međunarodnog savjeta za saradnju BiH i SRJ stupio na snagu.

2001. - Predstavnici hrvatske Ambasade u Vašingtonu preuzeli zvanično originalnu Zbirku i arhiv Muzeja ustaškog logora "Jasenovac" koja je, zapakovana u nekoliko metalnih kutija, avionom iz NJujorka prevezena u Zagreb.

2010. - Listovi "Njujork tajms", "Gardijan", "Mond", "Špigel" i "El Pais" objavili su na svojim internet sajtovima hiljade povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito "nediplomatskim jezikom" iz kojih se vide stavovi Vašingtona o brojnim svjetskim liderima, što je izazvalo oštro reagovanje Bijele kuće i Pentagona i širom svijeta. Tekstovi su preneseni sa internet sajta "Vikiliks" čiji je osnivač australijski državljanin DŽulijan Asanž.

2011. - U Zagrebu umro Ante Marković, posljednji premijer SFRJ, od marta 1989. do 19. decembra 1991. Pred rat poznat po ekonomskim reformama.

2013. - Umro slovenački političar i bivši premijer SFRJ Mitja Ribičič.

2014. - U napadu bombaša samoubica na veliku džamiju u nigerijskom gradu Kano poginulo je 64 ljudi, a ranjeno 126. Odgovornost za napad preuzeo je "Boko haram" u čijim je nasilnim akcijama od početka godine ubijeno više od 2.000 ljudi.

2015. - Istaknuti turski advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči koji je optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je na jugoistoku Turske dok je davao izjavu medijima.

2018. - Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz na osnovu zakona o ratnom stanju koje je u zemlji uvedeno pošto je Rusija par dana ranije zaplenila tri ukrajinska vojna broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije