Istorija

Dogodilo se na današnji datum, 2.avgust

Dogodilo se na današnji datum, 2.avgust
Foto: Ilustracija | Dogodilo se na današnji datum, 2.avgust

Danas je nedjelja, 2. avgust, 215. dan 2020. Do kraja godine ima 151 dan.

1100. - Engleski kralj Vilijam Drugi, sin Vilijama Prvog - Osvajača ubijen strijelom dok je lovio u šumi.

1552. - Luteranima /protestantima/ odobrena sloboda vjeroispovijesti u NJemačkoj.

1589. - Ubijen francuski kralj Anri Treći, posljednji monarh iz dinastije Valoa, dok je sa trupama opsjedao Pariz. Tokom njegove vladavine od 1574. godine zemlja je bila zahvaćena sukobima rimokatolika i hugenota. Poslije pobune 1588. bio je prinuđen da napusti Pariz i udružio se s vođom navarskih hugenota Anrijem od Navare, budućim kraljem Anrijem Četvrtim, prvim iz dinastije Burbon.

1799. - Umro francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je s bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon, napunjen zagrijanim vazduhom.

1802. - Napoleon Bonaparta proglašen "doživotnim konzulom" Francuske, što mu je dalo pravo da imenuje nasljednika.

1830. - Francuski kralj Šarl Deseti Burbonski prinuđen da abdicira pod pritiskom Julske revolucije.

1858. - Britanski parlament usvojio zakon, prema kojem je indijska vlada, do tada u nadležnosti Istočnoindijske kompanije, potpala pod ingerenciju britanske krune.

1876. - Rođen srpski lingvista Aleksandar Belić, profesor Univerziteta u Beogradu, predsjednik Srpske kraljevske akademije /poslije Drugog svjetskog rata Srpska akademija nauka i umjetnosti - SANU/ od 1937. do smrti 1960. i član svih slovenskih akademija. Poslije završene Velike škole u Beogradu studirao je slovensku filologiju i lingvistiku u Odesi i Moskvi. Osnovao je i uređivao časopise "Južnoslovenski filolog" i "Naš jezik". Osnivač je srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse. Riješio je složen problem opšteslovenskog akcenatskog sistema. Pod njegovim rukovodstvom SANU je izdala prvu knjigu velikog "Rečnika književnog i narodnog jezika". Napisao je oko 500 rasprava, jezičkih ogleda, naučnih kritika, polemika i prikaza. Djela: "O jezičkoj prirodi i jezičkom razvitku" /dva toma/, "Pravopis srpskohrvatskog jezika", "Dijalekti istočne i južne Srbije", "O dvojini u slovenskim jezicima", "Galički dijalekat".

1903. - U Beogradu održani osnivački kongresi Srpske socijaldemokratske partije i Radničkog saveza Srbije, na kojima su za predsjednike glavne partijske uprave izabrani Dragiša Lapčević i Nikola Veličković, a za sekretare Kosta Jovanović i Radovan Dragović.

1921. - Umro italijanski operski pjevač Enriko Karuzo, jedan od najvećih tenora u istoriji opere. Bio je posebno cijenjen kao izvođač rola u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija i interpretator italijanske kancone. Jedan je od prvih pjevača koji je snimio gramofonske ploče.

1922. - Umro Aleksandar Graham Bel - pronalazač telefona. Poslije studija medicine u Edinburgu i Londonu preselio je u SAD i bavio se liječenjem gluvih. Telefon je patentirao 1876. u Bostonu, što je mu je donijelo slavu, ali i brige. Patent nije bio zaštićen, pa su ga mnogi pokrali i tek je 1886. Vrhovni sud SAD presudio da je on jedini vlasnik patenta. Bogat i slavan, potom se isključivo bavio starim poslom - liječenjem gluvih.

1932. - Rođen irski pozorišni i filmski glumac Piter O'Tul, kome su aristokratska krhka i uznemirujuća pojava i majstorska gluma omogućile da nenadmašno tumači uloge senzitivnih i ambivalentnih ličnosti. Filmovi: "Lorens od Arabije", "Beket", "Lord DŽim", "Zima jednog lava", "Noć generala", Ja, Petko", "Doviđenja, gospodine Čips", "Vladajuća klasa".

1934. - Umro njemački predsjednik feldmaršal Paul fon Hindenburg, u Prvom svjetskom ratu načelnik Štaba njemačke Vrhovne komande. Kancelar Adolf Hitler je istog dana proglasio sebe "firerom" /vođom/, preuzevši apsolutnu vlast, što je bio definitivni kraj Vajmarske republike, uspostavljene poslije njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu.

1936. - Umro francuski inženjer i pilot Luj Blerio, pionir vazduhoplovstva, koji je 1909. prvi avionom preletio La Manš. Isprva je pokušavao da napravi avion mahokrilac /ornitopter/, ali je brzo odustao od te ideje i 1903. je konstruisao prvi avion, a 1906. avion s motorom koji je imao tri cilindra. U Prvom svjetskom ratu je proizvodio avione za francusko ratno vazduhoplovstvo, koji su bili među najuspješnijim u to vrijeme.

1944. - Završena jedna od najvećih sovjetskih ofanziva u Drugom svjetskom ratu. Počela je 23. juna i za 38 dana sovjetske divizije su oslobodile cijelu Bjelorusiju, stupile na tlo Poljske i istočne Pruske i stigle blizu Varšave.

1945. - Završena Potsdamska konferencija na kojoj su sovjetski vođa Josif Visarionovič DŽugašvili /Staljin/, predsjednik SAD Hari Truman i premijer Velike Britanije Klement Atli odlučili da NJemačku, poraženu u Drugom svjetskom ratu, demilitarizuju i podijele na dva dijela.

1970. - Britanski vojnici u Sjevernoj Irskoj prvi put upotrijebili gumene metke radi smirivanja nereda.

1980. - U strahovitoj eksploziji na željezničkoj stanici u Bolonji, koju su izazvali italijanski neofašistički teroristi, poginulo je 85 i ranjeno više od 200 ljudi. Najteži teroristički zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata izazvao je talas masovnih protesta širom Italije.

1989. - Ukinuta trgovinska ograničenja između Velike Britanije i Argentine, zavedena poslije Foklandskog rata 1982.

1990. - Iračka vojska okupirala Kuvajt, što je Savjet bezbjednosti UN istog dana jednoglasno osudio, zahtijevajući od Bagdada da povuče trupe.

1992. - Jedinice srpske Vojske u snažnom protivnapadu stavile pod kontrolu šire područje između Trnova i Kalinovika, uključujući i strateški najvažniju tačku - prevoj Rogoj.

1993. - Muslimanske jedinice, pridošle iz pravca Kladnja, spalile srpska sela Rječice i Žeravice između Han Pijeska i Vlasenice.

1993. - U Karakaju kod Zvornika sahranjeno 12 Srba, poginulih 1. avgusta u toku muslimanskog napada na sela Boškovići i Cetići u zvorničkoj opštini.

1994. - Borbena grupa od četiri aviona NATO-a izvršila napad na srpska sela Dobrica, Udešanj, Rabine, Kekorine i Šipovac, zapadno od Nevesinja.

1994. - Vlada Srbije zatražila od vlasti Republike Srpske da prihvate mirovni plan Kontakt grupe za bivšu BiH.

1997. - Vođa najjače liberijske gerilske frakcije Čarls Tejlor proglašen predsjednikom Liberije, čime je poslije sedmogodišnjeg građanskog rata okončana borba za vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji.

2003. - Sud u Ruandi osudio 11 osoba na smrtnu kaznu, u okviru najvećeg suđenja na kojem su optužene ukupno 142 osobe koje su učestvovale u genocidu u toj zemlji 1994. godine.

2007. - Ruska istraživačka podmornica sa ljudskom posadom postavila rusku zastavu na dno okeana ispod Sjevernog pola.

2008. - U ciglani na jugu Poljske paleontolozi pronašli ostatke dinosaurusa, za koga se vjeruje da je do sada nepoznati predak tiranosaurusa reksa. /kraj/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije