Istorija

Kako je maleni Kuvajt postao bogata nezavisna država

Kako je maleni Kuvajt postao bogata nezavisna država
Foto: Screenshot / Google maps | Kako je maleni Kuvajt postao bogata nezavisna država

Dana 19. juna 1961. godine ostvarila je država Kuvajt svoju punu nezavisnost od Velike Britanije.

Naime, Kuvajt je do tada bio britanski protektorat, tj. autonomni šeikat pod zaštitom Ujedinjenog Kraljevstva. Kada je ostvarena puna nezavisnost dotadašnji kuvajtski šeik Abdulah III. Al-Salim Al-Sabah dobio je novu vladarsku titulu – emir.

Kao prvi emir Kuvajta, Abdulah III. Al-Salim Al-Sabah nije vladao toliko autokratski koliko običavaju arapski vladari na Bliskom istoku.

Naime, emir je već sljedeće godine potpisao kuvajtski ustav, čime je ta država postala ustavna (konstitucionalna) monarhija.

Za razliku od apsolutnih monarhija, u kojima vladara ne obvaezuju nikakvi zakoni, u ustavnim monarhijama čak i vladar u načelu mora poštovati ustav svoje države.

Ostvarenjem nezavisnosti Kuvajt je dobio i svoju valutu – kuvajtski dinar – koji je zamijenio dotada korištenu zaljevsku rupiju. Kuvajtski dinar danas je valuta s najvećom vrijednosti na svijetu.

Zanimljivo je da se ne štampaju novčanice iznad 20 kuvajtskih dinara.

Kuvajt je zbog svojih zaliha nafte veoma bogata država, a iako ima površinu od 17.818 kilometara kvadratnih, on je sedmi na svijetu na svijetu po veličini dokazanih naftnih rezervi.

(Povijest.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije