Istorija

Ko su najuspješniji faraoni drevnog Egipta

Ko su najuspješniji faraoni drevnog Egipta
Foto: Pixabay | Ko su najuspješniji faraoni drevnog Egipta
N.N.

Iako su Kleopatra i Tutankamon daleko najpoznatiji, teško da mogu da se svrstaju među najuspješnije, kaže istoričar i arheolog Majls Rasel za History Extra.

Ona je izgubila carstvo od Rimskog carstva, dok je o Tutankamonu sve manje-više bilo nepoznato do pronalaska njegove grobnice ispunjene blagom 1922. godine. Pa i tada smo saznali mnoge stvari o kontekstu i vremenu u kom su živjeli i umirali, više nego o samim podvizima ovog vladara-dječaka.

Uzimajući u obzir različite faktore, najuspješniji faraoni bili su Tutmos III (1479-1425/26 p.n.e.) i Amenhotep III (oko 1391- oko 1354 p.n.e.), jer su vladali drevnim Egiptom na vrhuncu njegovih vojnih, ekonomskih i umjetničkih moći.

Drugi kandidat je Ramzes II (1279-1213. p.n.e.), u popularnoj kulturi poznat i kao Veliki, koji je doživio rane devedesete godine i ostvario veliku pobjedu nad Hetitima kod Kadeša 1274. godine prije nove ere.

U sam vrh prilikom izbora najuspješnijih ulazi i drugi faraon iz Četvrte dinastije, Keops ili Khufu (2589.-2566. godine prije nove ere), koji je svojim nasljednicima ostavio čvrste temelje. Bio je graditelj Velike piramide u Gizi, jedine od sedam čuda starog svijeta koje je sačuvano do danas.

(nacionalnageografija.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije