Istorija

Poljska mornarica započela deaktiviranje gigantske seizmičke bombe

Poljska mornarica započela deaktiviranje gigantske seizmičke bombe
Foto: wikipedia.org | Poljska mornarica započela deaktiviranje gigantske seizmičke bombe

Poljski vojni ronioci započeli su delikatnu operaciju demontiranja džinovske britanske bombe iz Drugog svjetskog rata na dnu kanala u Baltičkom moru.

Uprkos tome što se bomba nalazi pod vodom, zbog toga što ima nekoliko tona eksploziva na sebi, oko 750 stanovnika evakuisano je iz područja blizu lučkog grada Svinoujšće, a čitava operacija će trajati oko pet dana.

Džinovska seizmička bomba "tolboj" (Visoki dječak) dugačka je šest metara i teži 5,4 tone, od čega polovina otpada na eksploziv.

U tom području britanska avijacija ih je koristila 1945. godine u potapanju njemačke krstarice "Lucov". Ova bomba se zabila u dno na dubini od 12 metara i samo njen vrh viri.

Bomba će biti deaktivirana uređajem na daljinsko upravljanje, a ronioci već danima pripremaju teren. Otkrivena je prošle godine tokom radova na proširivanju kanala "Piast" koji vodi do Ščećina.

"Tolboj“ je bio seizmička bomba za uništavanje velikih meta, kao što su veliki bojni brodovi, tako što detoniraju blizu njih i uništavaju ih masivnim udarnim talasom.

Osim toga, pripada i kategoriji "bankerbaster" bombi, koje su mogle da probiju debeli sloj zemlje ili betona i unište ili onesposobe dobro oklopljene i utvrđene mete, poput bunkera i podzemnih postrojenja.

Isprva je bilo planirano da ima deset tona, ali to nije bilo moguće logistički izvodljivo, pa je na kraju skoro prepolovljena težina, ali su bombarderi "lankaster", čak i za tako "smanjenu“ verziju, morali da budu prilagođavani da bi mogli da je nose.

Bila je dugačka 6,4 metra, prečnika skoro jednog metra i teška 5,4 tona. Aerodinamičnog oblika i ojačanog čeličnog kućišta, "tolboj" je mogao da dostigne brzinu 1.210 kilometara na čas i probije čak pet metara armiranog betona. Pravio je krater 24 metara dubok i 30 metara širok.

Neki od primjera uspešnog korišćenja "tolboja" bili su onesposobljavanje postrojenja za sklapanje V-2 raketa "Kupola" na severu Francuske u operaciji "Krosbou" 24. juna 1944, kao i napad na tunel Somir dvije nedjelje prije toga kada su "tolboji" probili brdo i eksplodirali u tunelu 18 metara ispod površine.

Korišćeni i u potapanju "Tirpica", sestrinskog broda "Bizmarka“. U prvom napadu 15. septembra, jedan "tolboj“ eksplodirao je blizu broda, pokidavši pramac, zbog čega je bojni brod primio više od 2.000 tona vode.

Šteta je bila tolika da su njemački inžinjeri procijenili da bi trebalo devet mjeseci da se popravi, ali da je u tom trenutku rata nemoguće izvesti takve popravke. Od tada je korišćena kao plutajuća artiljerijska baterija.

Bojni brod je konačno potopljen sa još tri "tolboja" 12. novembra. Jedan od njih pogodio pogodio je topovsku kupolu "Cezar", probio se do magacina sa municijom i detonirao ga, nakon čega je "Tirpic" potonuo.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije