Istorija

Tutankamonova grobnica možda krije legendarnu ljepoticu

Tutankamonova grobnica možda krije legendarnu ljepoticu
Foto: Flickr | Tutankamonova grobnica možda krije legendarnu ljepoticu

Skriveni hijeroglifi pronađeni u grobnici egipatskog kralja Tutankamona dali su dodatnu snagu teoriji da je kraljica Nefertiti pokopana u skrivenom, susjednom kompleksu, prema riječima svjetskog stručnjaka za to pitanje.

Istraživač kaže da skriveni hijeroglifi pokazuju da je egipatski kralj dječak pokopao svoju maćehu godinama ranije u susjednoj komori grobnice, iza lažnog zida.

Legendarna ljepotica Nefertiti bila je supruga i kraljica kralja Ehnatona. Umrla je 1330. godine p.n.e.

Akenatenov sin, Tutankamon, postao je kralj sa 10 godina, ali je umro samo devet godina kasnije 1324. p.n.e. DNK testiranje na drevnim ostacima pokazalo je da je Tutankamonova majka bila druga žena pronađena u grobnici Amenotepa II, što je Nefertiti učinilo njegovom maćehom.

Nikolas Rivs, bivši kustos u Odjelu za egipatske starine Britanskog muzeja, rekao je britanskom "Guardianu" u izvještaju od ponedjeljka da je Tutankamonova neočekivana smrt u ranom periodu života značila da je potrebno brzo pronaći mjesto gdje će se on pokopati.

On sugeriše da su Egipćani odabrali predvorje za mnogo veću grobnicu "pripremljenu za Nefertiti gdje je ona još uvijek u njoj".

(Times of Israel)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije