Naoružanje

Afera trese Bugarsku: Ko je "predao" Rusiji tajne dokumente o F-16

Afera trese Bugarsku: Ko je "predao" Rusiji tajne dokumente o F-16
Foto: Pixabay | Afera trese Bugarsku: Ko je "predao" Rusiji tajne dokumente o F-16

Rusija želi da spriječi pojavu američkog oružja u bivšim državama socijalističkog bloka i sadašnjim članicama NATO, zbog čega predsjednik Bugarske Rumen Radev insistira na kupovini švedskih lovaca "Gripen" koji nisu kompatabilni sa avionima NATO-a, smatraju u Atlantskom savjetu Bugarske.

Predstavnik Savjeta Ognjan Minčev smatra vjerovatnim da je pretres administracije predsjednika ovog ljeta i hapšenje njegovog savjetnika i sekretara povezano sa sumnjom da je neko od njih mogao predati Rusiji tajne informacije iz sporazuma o kupovini F-16.

"Nisam stručnjak, informacije sa kojima raspolažem su nezvanične. U tom dijjelu dokumentacije se nalaze opisi radarskih mogućnosti lovaca koji posjeduju najmodernije tehnologije. Nadam se da će tokom kompetentne istrage ove informacije biti ili potvrđene ili negirane", izjavio je predstavnik Atlantskog savjeta.

Podsjetimo, kada je 9. jula obavljen pretres zgrade administracije predsjednika, bivši ministar odbrane Nikolaj Nenčev takođe je izrazio sumnju da bi pretres mogao biti povezan sa tim da je Radev predao "zainteresovanoj strani" tajni dio dogovora sa SAD o kupovini F-16.

Ranije je bugarski ekspert u sferi nacionalne bezbjednosti Nikolaj Radulov rekao Sputnjiku da potenciranje na ruskoj prijetnji često ima za cilj da se izrazi odanost SAD i NATO, dok Atlantski savjet ovim pokušava da dobije visoke funkcije.

Podsjetimo, Stejt department SAD odobrio je prošle godine kupovinu osam lovaca F-16 i dodatnu opremu Bugarskoj u vrijednosti koja je procijenjena na 1,67 milijardi dolara.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije