Naoružanje

Pratite nas na Google news

Albanija nabavlja bespilotne sisteme RQ-20B Puma

Albanija nabavlja bespilotne sisteme RQ-20B Puma
Foto: Ilustracija | Albanija nabavlja bespilotne sisteme RQ-20B Puma
N.N.

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je nabavku za bespilotne letjelice Puma i softver za Ministarstvo odbrane Albanije kao krajnjeg korisnika.

Očekuje se da će ugovor biti dodijeljen kompaniji AeroVironment (AV) iz Kalifornije koja je proizvođač bespilotnog sistema RQ-20B Puma i koja se bavi proizvodnjom različitih bespilotnih sistema, taktičkih raketnih sistema i solarnim rješenjima pseudo satelita za upotrebu u širokopojasnim telekomunikacijama.

Očekivani sistemi Puma treba da se nabave iz jednog izvora, ugovora fiksne cijene čijom će realizacijom Oružane snage Albanije biti opremljene sa šest malih bespilotnih sistema RQ-20B Puma Block AE, tri data link sistema Commercial Code M3/M4/M6, šest početnih paketa rezervnih dijelova, 7 kompleta RSTA sa softverom i dvogodišnju logističku podršku u obliku paketa Push Package i učionice za novu opremu OCONUS, piše portal Tangosix.

Napori Komande imaju kao cilj postizanje sporazuma do 30. decembra ove godine a isporuke zahtjevane opreme albanskim Oružanim snagama biće završene u roku od 24 mjeseca tj. do kraja 2022. godine.

Prva ozbiljnija investicija u izgradnji sposobnosti albanskih Oružanih snaga u rukovanju bespilotnim sistemima trebala bi da rezultira opremanjem vojske malim bespilotnim sistemom koji se napaja baterijom i lansira iz ruke, koji je primarno namijenjen za zadatke prikupljanja obavještajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva kroz upotrebu uvlačeće opreme koju čini optoelektronska i infracrvena kamera. Može se takođe koristiti za procjenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumčarenja narkotika.

Najverovatnije je da će bespilotni sisteme biti u najnovijem proizvodnom standardu treće generacije "Block III" koji je u potpunosti vodootporan RQ-20B opremljen moćnom gimbalnom opremom Mantis i45 mase 1,4 kg koja sadrži optoelektronske kamere visoke rezolucije od 15 megapiksela i zumom 50x, senzore za noćne operacije LWIR i Low Light Sensor i laserski iluminator velike snage koji omogućava upotrebu u dnevnim, noćnim i uslovima slabe vidljivosti kao i za operacije iznad kopna i mora. Opciono je dostupno i potkrilno uklonivo spremište za jednostavnu integraciju dodatne opreme za primenu različitih aplikacija.

RQ-20B Puma Block III AE ima dolet od 20 kilometara i može ostati u vazduhu do 2,5 časa. Međutim, dolet letjelice mase 6,8 kilograma koja je dugačka 1,4 metra i ima raspon krila od 2,8 metara može se značajno povećati na 60 kilometara pomoću antene LRTA koju takođe proizvodi AeroVironment.

Sistem je lako prenosiv a u tu svrhu se rastavlja i odlaže u poseban kofer u koji se takođe postavlja nadograđena zemaljska upravljačka stanica koja koristi ručni upravljač za letenje vazduhoplova a tu je zatim i robusni laptop Panasonic Toughbook CF 33 sa velikim ekranom i prenosivom tastaturom.

Nakon što je imao prvi let 2007. godine, RQ-20 je već proizveden u preko 1.000 primjeraka i trenutno je u različitim varijantama u službi američke vojske kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Njemačkoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije