Naoružanje

Američka avijacija dobila najnoviju verziju legendarne F-15

Američka avijacija dobila najnoviju verziju legendarne F-15
Foto: Printscreen YouTube | Američka avijacija dobila najnoviju verziju legendarne F-15

Američke vazdušne snage (USAF) 10. marta su primile su borbeni avion F-15EX, najnoviju verziju vrlo uspješnog borbenog aviona koji je prvi put poletio još sredinom 1970-ih godina.

Prvi primjerak nove F-15-ice upućen je iz Sent Luisa u vazdušnu bazu Eglin, Florida, a očekuje se da će Vazdušne snage uskoro početi s testiranjem novog aviona, piše Defense News.

"Ovo je veliki trenutak za Vazdušne snage. Sa svojom velikom količinom naoružanja i digitalnom osnovom F-15EX biće jedan od ključnih elemenata u našoj floti i nadopunjavaće borbene avione pete generacije. Nadalje, moći će nosi i hipersonične projektile, što će ga činiti vrlo važnim faktorom u eventualnim budućim sukobima, poručio je pukovnik Šon Dorej, koji je ispred Vazdušnih snaga na čelu projekta uvođenja F-15EX u njihovu flotu.

Prvi F-15EX poletio je 2. februara, a samo mjesec dana kasnije već je dostavljen Vazdušniom snaga. Drugi primjerak trebao bi stići idućeg mjeseca, dok će preostalih šest biti isporučeno tek 2023. godine. Za prvu seriju mlažnjaka, USAF će platiti 1,2 milijarde dolara - 150 miliona po primjerku - no ako nova verzija pouzdanog lovca ispuni očekivanja, spremno je još 21,8 milijardi dolara za još barem 144 primjeraka.

Prve prototipe aviona F-15 Eagle (Orao) razvio je Mekdonel Daglas još 1972. godine, prije nego što je Boeing preuzeo kompaniju. Bili su dizajnirani s isključivom namjenom postizanja premoći u vazduhu - obaranju drugih aviona - u čemu su se pokazali izuzetno uspješnima. Do danas su potvrđeno oborili više od 104 neprijateljska aviona, dok niti jedan F-15 nije oboren u sukobu s drugim avionima. Avion su kupile i vojske Japana, Katara, Saudijske Arabije i Izraela, čiji su piloti postigli najveći broj potvrđenih obaranja.

Boeing tvrdi kako bi nova verzija F-15 mogla odraditi čak 20.000 sati leta - teoretski dovoljno za 80 godina korištenja. Mogla bi nositi znatno više oružja - bombi ili protivvazdušnih raketa - od aviona pete generacije čije je oružje uglavnom skriveno u zatvorenim spremnicima, kako bi ostali nevidljivi za radare.

Novi bi F-15EX trebao ostati jeftin i koristiti opremu koja je uglavnom razvijena za unapređivanje postojećeg F-15E, poput Raytheonovog AN/APG-82 radara i novog aktivno/pasivnog sistema za obranu od projektila. Mogao bi nositi do 22 rakete vazduh-vazduh, a mogao bi nositi i nove hipersonične projektile i druga oružja koja su prevelika da bi stala u spremnike F-35. Koristio bi i novi "head-up display" niskog profila, razvijen za potrebe avijacije Katara, kao i višestruke nosače raketa vazduh-vazduh razvijene za Saudijsku Arabiju.

Osim proizvodnje za potrebe američke vojske, Boeing se nada nastaviti i s izvozom, a interes su već iskazali Indija i Izrael.

(Jutarnji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije