Naoružanje

Američka pješadija dobila ubojitiju verziju mitraljeza

Američka pješadija dobila ubojitiju verziju mitraljeza
Foto: Printscreen YouTube | Američka pješadija dobila ubojitiju verziju mitraljeza

Američka mornarica je prije nekoliko godina krenula da snadbijeva svoje vojnike rancima sa municijom "Osvetnik" u kojem se nalazi 650 metaka.

"Ne možemo otkriti više informacija jer se odnose na lokaciju, kretanje i taktiku borbenih trupa", rekla je potparolka mornaričke komande za nabavku i opremanje vojske Lisa Osvald.

Rančevi sa municijom razvijeni su od inženjera za ekspediciono ratovanje koji kažu da više jedinica već koristi novu opremu i da se ona nalazi na terenu i uveliko koristi u borbi.

"Osvetnik" može da primi dodatnih 150 metaka municije standardnog kalibra 7,62 mm, u poređenju sa sistemima od 500 metaka koji se već nalaze u američkom inventaru, uz 50-postotno smanjenje težine tereta.

Što je još važnije, sistem košta samo 300 dolara i relativno je jednostavan za proizvodnju, što predstavlja značajan napredak u odnosu na cijenu od 4.000 dolara koja često prati dizajne od čelika ili aluminijuma na bazi municije.

"Mornarički ruksak koristi unutrašnji razdelnik za municiju koji sprečava uvrtanje kaiša kako bi se obezbedilo nesmetano uvlačenje. Sastoji se od laganog fleksibilnog materijala koji se, kada se stegne ili smrvi, može prilagoditi na način na koji ni jedan sličan "paket" municije ne može",  navodi TechLink.

"Osvetnik" nije prvi ranac sa municijom, ali je trenutno najbolji. Inventivni narednik osoblja Nacionalne garde Ajove sastavio je sistem puškomitraljeza Mk 48 sa rancem za municiju nakon što je 2011. raspoređen u Avganistan.

Prvenstveno je ovaj sistem za municiju nazvan "Ajronmen" i bio je isnpirisan filmom "Predator" iz 1987. godine, ali je trošak za izgradnju ranca bio preveliki i nije prošao seriju testova. "Osvetnik" je sasvim drugačije dizajniran od "Ajronmena" i ispunjava sve norme i standarde koje iziskuje vojnik u borbenim okolnostima i pruža veliku vatrenu moć.

(Srbija danas/Informer)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije