Naoružanje

Američka ratna mornarica pauzira sa razvojem futurističkog supertopa

Američka ratna mornarica pauzira sa razvojem futurističkog supertopa
Foto: navsea.navy.mil | Američka ratna mornarica pauzira sa razvojem futurističkog supertopa

Više od 10 godina Ratna mornarica SAD radi na razvoju oružja koje koristi električnu energiju za ispaljivanje projektila i do sedam puta brže od brzine zvuka.

Služba, koja je planirala primjenu futurističkog naoružanja na novim razaračima klase "Zumwalt", ipak je ukinula budžet za finansiranje istraživanja na tom polju.

Portparol mornarice poručnik Kortni Kelahan, potvrdio je za The Hill, da je odluka o pauziranju istraživanja za razvoj supertopa,"u skladu sa reformskim inicijativama širom odjeljenja kako bi se oslobodili resursi za hipersonične rakete i elektronske i laserske sisteme.

"Pošto ostoje na fiskalna ograničenja, a imajući u vidu izazove borbene integracije sistema i buduće tehnološko sazrevanje ostalih koncepata oružja, mornarica je odlučila da zaustavi istraživanje i razvoj supertopa", dodala je Kelahan.

Mornarica je potrošila oko 500 miliona dolara na istraživanje i razvoj supertopa tokom više od jedne decenije, rekao je za AP Brajan Klark, analitičar sa Instituta Hadson.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Pentagon želi da se fokusira na hipersonične rakete kako bi išao u korak sa Kinom i Rusijom.

Supertop koristi električnu energiju, umjesto goriva za ispaljivanje projektila brzinom koja je šest ili sedam puta veća od brzine zvuka. Nova tehnologija bila bi značajno jeftinija od one koja podrazumijeva upotrebu bombi i projektila.

Ali Mornarica nije mogla da na testiranju pokaže brzinu veću od 110 milja, što bi značilo da mornarički brod ne bi mogao da koristi oružje a da se ne nađe u dometu neprijateljskih projektila.

Takođe nije utvrđeno u kakvom bi stanju bio supertop poslije ispaljivanja, pošto mu je potrebno dosta električne energije.

Slično oružje razvili su Hitlerovi inženjeri pred kraj Drugog svjetskog rata, sa namerom da ga iskoriste u napadu na London, ali se supertop pokazao neefikasnim.

Pokušaje na razvijanju supertopa poznate kao "projekat Vavilon" imao je i Sadam Husein, ali ni to oružje nikada nije bilo završeno ni upotrijebljeno.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije