Naoružanje

Američki bombarderi mogu da izbjegnu S-400 i gađaju Sibir?

Američki bombarderi mogu da izbjegnu S-400 i gađaju Sibir?
Foto: Screenshot / Youtube | Američki bombarderi mogu da izbjegnu S-400 i gađaju Sibir?

KIJEV - Strateški bombarderi B-52H "Stratofortres" američkog ratnog vazduhoplovstva u stanju su da napadnu Rusiju koristeći raketno naoružanje bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 "Trijumf", navodi ukrajinska konsultantska kompanija "Difens ekspres".

Na taj način je kompanija prokomentarisala nedavni let američkih letjelica iznad Arktika u blizini granice sa Rusijom.

Prema navođenju „Difens ekspresa“, domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letjelicu može da iznosi od 980 do preko 1.200 kilometara. Portal podsjeća da ruski sistem S-400 ima domet detekcije meta 600 kilometara.

"To je dovoljno za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i dijelu Sibira", prenosi portal "Sputnjik" tvrdnje "Difens ekspres".

U tekstu se ističe da se radi o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Sjevernog morskog puta koji obezbjeđuje funkcionisanje čitavih regiona i značajan dio ekonomije zemlje.

"Ovo je već druga epizoda demonstracije sposobnosti američke strateške avijacije za Kremlj u posljednjih nekoliko dana", smatra kompanija.

Ranije je "Difens ekspres" naveo da ukrajinske vlasti koriste zapadne svemirske letjelice za praćenje aktivnosti Rusije na Krimu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije