Naoružanje

Američki bombarderi nadlijeću BiH

Američki bombarderi nadlijeću BiH
Foto: Ambasada SAD | Američki bombarderi nadlijeću BiH

SARAJEVO, TUZLA - Dva B-1B Lancer bombardera Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država će sutra izvršiti niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH.

Kako su naveli iz Ambasade SAD u Sarajevu, znak je to čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Dodaju da će to biti znak trajne posvećenosti SAD-a suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

"Obilježavamo trajnu vezu između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Prelet pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu”, saopštio je general Džjejms Hecer, pripadnik Vazdušnih snaga SAD-a i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazdušne komande NATO saveza.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera moći vidjeti u cijeloj zemlji.

Osim toga, letjelice će učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke vazdušne kontrole OS BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Ovaj događaj prirodni je nastavak, kako su naglasili, naprednih bilateralnih obuka na principu vojska vojsci.

Bombarderi B-1B stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford u sklopu posljednjeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovcima da, kako su istakli, kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta sa ciljem održanja globalne stabilnosti i sigurnosti, omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u avijeciji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Treba napomenuti i da se u saopštenju naglašava kako prelet može biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije