Naoružanje

Američki mediji: SAD i Izrael prave planove za borbu protiv S-400

Američki mediji: SAD i Izrael prave planove za borbu protiv S-400
Foto: wikipedia.org | Američki mediji: SAD i Izrael prave planove za borbu protiv S-400
N.N.

Sjedinjene Američke Države i Izrael pripremaju se za scenario po kome bi Rusija mogla da proda Iranu protivvazdušne raketne sisteme S-400 "Trijumf", piše portal "Brejking difens".

Portal navodi da je bi Teheran mogao da kupi ruske sisteme u slučaju da mu se ukine embargo na kupovinu oružja.

Autori članka podsjećaju da su ranije američka i izraelska vojska izvele zajedničke vojne vježbe čiji je cilj bio odrađivanje neutralizacije sistema za protivvazdušnu odbranu i vazduhoplovstvo uz pomoć lovaca pete generacije F-35. Napominje se da se slična taktika može primijeniti i u slučaju borbe protiv sistema S-400.

"Brejking difens" naglašava da je Teheran 2019. godine već pokušao da pregovara sa Moskvom o kupovini "Trijumfa", ali je tada odbijen. Međutim, analitičari smatraju da postoji sve veća mogućnost za ukidanje embarga Iranu, a istovremeno se može pojačati saradnja dviju zemalja u vojnoj oblasti.

Iranske vlasti su prošle godine navele da postoji mogućnost nabavke S-400. Pri tome je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije isticala da je Rusija spremna da isporuči ove sisteme, ali da do tada Teheran nije podnosio nikakav zahtjev za njihovu nabavku.

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije