Naoružanje

Amerika "regrutuje" pse robote za vojsku

Amerika "regrutuje" pse robote za vojsku
Foto: Printscreen Twitter | Amerika "regrutuje" pse robote za vojsku
Nezavisne novine

VAŠINGTON - Američka vojska počela je za svoje potrebe regrutovati pse, međutim, ovi psi nisu obični vučjaci kakvi se koriste u vojsci u pitanju su čelični roboti visoki 75 centimetara, teški 32 kilograma, a izgledaju kao da bi lako mogli da stignu bilo koga, samo ako se ustreme dovoljno odlučno.

Fotografije su objavljene na sajtu američkih svemirskih snaga, ogranka američke vojske koji je odgovoran za svemirske projekte i američke satelite. Psi roboti uspješno su testirani u patrolama u jednoj od vojnih baza na Floridi.

Distopijska, metalna verzija čovjekovog najboljeg prijatelja zvanično je nazvana Vision 60, a napravila ju je kompanija "Ghost Robotics" iz Filadelfije, prenosi Euronews.

Uspješan test znači da su sada svemirske snage SAD uvjerene kako će ovi roboti moći da preuzmu određene bezbjednosne zadatke koji se ponavljaju ti zadaci sada će moći da budu potpuno automatizovani.

Roboti mogu da primaju komande ili da se postave na režim samostalnog funkcionisanja, a napravljeni su tako da izgledaju kao vojni psi i imaju sve iste kvalitete, osim što im nije potrebna obuka.

"Oni su nezaustavljivi, s mogućnošću da se odmah podignu u slučaju bilo kakvog klizanja, pada ili kvara. Odmah će nastaviti da se kreću koristeći ugrađene operacije", piše na sajtu proizvođača.

S obzirom na to da izgledaju "bezglavo", ne liče baš na svoje parnjake od krvi i mesa, već više kao da su izašli pravo iz neke epizode distopijske serije "Black Mirror". Ovo je, otprilike, i bio komentar koji se mogao naći na društvenim mrežama nakon objava američke vojske.

Američko vazduhoplovstvo je još 2020. saopštilo da je počelo testiranje ovih robota, kako bi jednog dana zamijenili dijelove sistema nadzora svojih baza.

U februaru je objavljeno da američke snage za graničnu zaštitu rade na razmještanju robotskih pasa da nadgledaju granicu države s Meksikom, u nastojanju da povećaju kontrolu nad migracijama.

Međutim, ovu vijest su žestoko kritikovali aktivisti za građanska prava, koji su smatrali da je raspoređivanje pasa robota u cilju odbijanja migranata, koji se nadaju da će pronaći bolji život u SAD, previše distopijsko i nehumano.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije