Naoružanje

Amerika testira novo lasersko oružje "H4"

Amerika testira novo lasersko oružje "H4"
Foto: Twitter / Printscreen | Amerika testira novo lasersko oružje "H4"

Amerika testira novi vojni laser "H4" na poligonu za ispitivanje raketa Vajt Sends u Novom Meksiku.

Laser "H4" koji je dizajnirao i razvio "Raitheon", a testiranju su prisustvovali i predstavnici američke mornarice.

"H4" je potpuno novi koncept Pentagona fokusiran na razvoj prenosivog lasera. Glavni cilj je da se laser lako premješta na velike udaljenosti, kao i da se lako montira na različite platforme. Ovo oružje je paletizovani laser od 10 kilovata.

Lasersko oružje H4 je proizvod višegodišnjeg istraživanja i razvoja u oblasti oružja usmjerene energije. Raitheon, glavni odbrambeni izvođač, radi na laserskom oružju od 1960-ih kada je razvio laserski daljinomjer za američku vojsku.

Od tada, kompanija je nastavila da razvija i usavršava lasersku tehnologiju za razne primjene, uključujući protivraketnu odbranu, sisteme protiv bespilotnih letjelica, a sada i lasersko oružje H4.

Lasersko oružje H4 je dio nove generacije laserskog oružja koje je manje, moćnije i svestranije od prethodnih modela. Dizajniran je da se montira na vojna vozila, brodove i avione i može se koristiti za uništavanje širokog spektra ciljeva, uključujući dronove, projektile i male čamce.

Razvoj laserskog oružja H4 je vođen potrebom za efikasnijim načinom odbrane od novih prijetnji, kao što su dronovi i drugi sistemi bez posade. Tradicionalno oružje, kao što su oružje i projektili, može biti skupo, sporo i neefikasno protiv ovih vrsta ciljeva. Lasersko oružje, s druge strane, nudi nekoliko prednosti, uključujući brzinu, preciznost i nisku cijenu po "metku".

Lasersko oružje Raitheon "H4" ima nekoliko mogućih vojnih primjena. Jedan od najznačajnijih je njegov potencijal da se koristi kao protivvazdušno oružje. "H4" laser može da prati i uništava dolazeće projektile i dronove, što ga čini vrijednim alatom za odbranu od vazdušnih napada. Pored toga, "H4" laser se može koristiti za onesposobljavanje ili uništavanje neprijateljskih vozila, kao što su tenkovi ili kamioni, prenosi "b92". Ovo bi moglo biti posebno korisno u situacijama kada tradicionalno oružje možda nije efikasno, kao što je kada se suočavate sa teško oklopnim vozilima ili kada pokušavate da minimizirate kolateralnu štetu.

Još jedna potencijalna vojna primjena laserskog oružja Raitheon "H4" je u oblasti pomorskog ratovanja. Laser "H4" bi se mogao koristiti za onesposobljavanje ili uništavanje neprijateljskih brodova, bilo gađanjem kritičnih sistema ili paljenjem skladišta goriva ili municije. Ovo bi moglo biti posebno korisno u situacijama kada je brod predaleko da bi bio gađan tradicionalnim oružjem, ili kada upotreba takvog oružja može uzrokovati značajnu kolateralnu štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije