Naoružanje

Amerikanci o tenku koji koristi i Vojska Srbije: "Uništava u letu"

Amerikanci o tenku koji koristi i Vojska Srbije: "Uništava u letu"
Foto: Tanjug | Amerikanci o tenku koji koristi i Vojska Srbije: "Uništava u letu"

Vojni analitičar američkog magazina Popular Mechanics Kajl Mizokami nazvao je sistem aktivne zaštite Arena-M "moćnom vojnom tehnologijom".

Prema njegovim rečima, sistem omogućava da se u službi zadrže vozila koja su već dugo u sastavu naoružanja, bez dodavanja dodatnih oklopa na njih.

Publikacija je zasnovana na video-reportaži ruskog Prvog kanala, u kojoj vojnik puca iz ručnoga raketnog bacača RPG-7 na tenk T-72B3. Protivtenkovska raketa leti pravo u trup tenka, ali samo nekoliko trenutaka prije udara eksplodira, jer dospijeva u polje dejstva projektila-presretača, prenosi Russia Beyond.

"Raketa treba da uništi tenk, ali umjesto toga tenk uništava raketu", ističe autor teksta. Aktivna zaštita funkcioniše u tijesnoj povezanosti sa nekoliko kružno raspoređenih radara milimetarskog opsega. Kada detektuju raketu, oni prate njenu putanju. Ako se ona nalazi na liniji sudara, sistem automatski ispaljuje projektil-presretač iz uređaja koji se nalazi na kupoli.

Sistem je namijenjen za neutralizaciju pretnje od kumulativne municije koja je postala prava noćna mora svih tenkista. Ovakva municija je jednostavna za korišćenje i veoma efikasna. Osim toga, ona se stalno usavršava, što stare tenkove čini ranjivim, piše Mizokami.

Analitičar dodaje da radi zaštite od protivtenkovskih raketa mnogi konstruktori prosto ojačavaju oklop trupa. To ima za posledicu povećanje opterećenja za pogonski sistem i noseći sistem tenka. Sovjetski konstruktori predložili su alternativu za nekoliko tona metala: sistem aktivne zaštite težak samo 1,4 tone. Poslije raspada SSSR-a ova tehnologija se dalje razvijala.

Ekspert ističe da sopstvene sisteme aktivne zaštite postepeno uvode mnoge zemlje svijeta. Američka vojska je svoje tenkove M1 Abrams opremila izraelskim sistemima Trophy, ali pokušaj da se sistem postavi na borbena vozila pješadije M2 Bradley nisu uspeli. Na najnovijem ruskom tenku T-14 Armata primjenjuje se novi sistem "Afganit".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije