Naoružanje

Amerikanci pokazali novu verziju tenka Abrams (VIDEO)

Amerikanci pokazali novu verziju tenka Abrams (VIDEO)
Foto: General Dynamics | Amerikanci pokazali novu verziju tenka Abrams (VIDEO)

U Sjedinjenim Državama, kompanija Dženeral Dajnamiks (General Dynamics) predstavila je novu verziju tenka Abrams, označenu kao Abrams X.

Ova modifikacija je duboka modernizacija osnovnog tenka M1 Abrams i trebala bi da postane veza između tenkova M1A2SEPv3/4 (M1A2SEPv3/4) i vozila nove generacije koje se razvija u okviru programa OMT (Optionally Manned Tank).

Abrams X ima kupolu opremljenu topom XM360 s glatkom cijevi kalibra 120 mm koji pokreće automatski punjač kompanije Meggit Defense Systems. Kapacitet municije je 34 granate 120h570 mm.

Oklop kupole obezbjeđuje veoma visok nivo zaštite. Moguće je da je dodat senzor pokreta, odgovoran za otkrivanje prijetnji u gornjoj hemisferi (koje dolaze od dronova), instaliran umjesto panoramskog nišana, koji se nalazio na levoj strani ranije predstavljenog demonstratora Abrams X.

Bezbednost Abrams X je pojačana senzorom aktivne zaštite Trophy u novoj verziji, kao i sistemima upozorenja na lasersko zračenje i ispaljene protivoklopne vođene rakete.

Tenk je takođe opremljen novim digitalnim sistemima za snimanje za posadu, sličnim onima koji se koriste u avionima, za poboljšanje informacije o taktičkoj situaciji, kao i novim sistemom za upravljanje vatrom.

Pored toga, kupola je opremljena daljinski upravljanim modulom Kongsberg Protector RS6 sa automatskim topom M230 kalibra 30 mm, koji je prilagođen za ispaljivanje programirane municije, sa mogućnošću borbe protiv dronova. Takođe je moguće integrisati tenk sa kamikaza dronovima iz porodice Switchblade.

Zbog smanjenja kupole i drugih konstruktorskih promena, masa vozila je smanjena na oko 60 tona. Trenutno proizvedena verzija M1A2SEPv3 je teška 67 tona.

Umjesto gasne turbine AGT1500 koristi se hibridni pogon. Pogon se sastoji od dvotaktnog Cummins ACE dizel motora koji pokreće električni motor koji se nalazi između dizel motora i menjača. Pored toga, tenk ima hidropneumatsku suspenziju. Tenk nema tradicionalni raspored posade u kupoli i prednjem delu, već je posada smeštena u oklopnoj kapsuli u trupu. Zbog upotrebe automatskog punjača smanjeno je sa 4 na tri člana, piše TV Front.

Abrams X nije prototip sljedeće verzije M1, već demonstrator tehnologija koje se mogu koristiti kako u perspektivnom OMT tenku, tako i u novim modifikacijama tenkova serije Abramsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije