Naoružanje

Pratite nas na Google news

"Armata" prvi put u istoriji sama pronašla cilj bez učešća posade

"Armata" prvi put u istoriji sama pronašla cilj bez učešća posade
Foto: Arhiva | "Armata" prvi put u istoriji sama pronašla cilj bez učešća posade
N.N.

Sistem upravljanja vatrom (SUV) tenka T-14 "Armata" prvi put u istoriji proizvodnje tenkova tokom vojnih vježbi je pokazao sposobnost pronalaženja i prepoznavanja ciljeva na bojnom polju bez učešća posade, saopštio je izvor Sputnjika u vojno-industrijskom kompleksu.

"Sistem upravljanja vatrom 'Armate' ima digitalni katalog sa signaturama standardnih ciljeva bojnog polja, uključujući tenkove, oklopna vozila, helikoptere. Elementi vještačke inteligencije omogućavaju računarskim uređajima tenka da samostalno traži ciljeve, da ih raspoznaje, vrši selekciju po prioritetu i prati ih", rekao je izvor.

Sagovornik je naveo da odluku o napadu, kao i do sada, donosi čovjek koji komanduje tenkom. Kod drugih modela oklopnih vozila, uključujući strane tenkove, postoji samo automat za praćenje meta, dok posada pronalazi i bira objekat za praćenje.

Jedna od faza ispitivanja sistema upravljanja vatrom obavljena je na štandu pomoću matematičkih modela i poluprirodnih modela ciljeva, uključujući kontrastne slike i matrice koje simuliraju toplotno zračenje.

"Vršena su ispitivanja i na poligonu, gdje su u ulozi objekata za kojima je 'Armata' tragala bili primjerci ruskih oklopnih vozila. Na osnovu rezultata svih faza potvrđeno je da efikasnost sistema odgovara navedenim borbenim karakteristikama", dodao je izvor.

Sagovornik je naveo, da T-14 za pronalaženje cilja koristi kombinovani nišan, koji djeluje u vidljivom i infracrvenom opsegu.

U pres-službi koncerna "Uralvagonzavoda" potvrdili su Sputnjiku da su u toku ispitivanja sistema upravljanja vatrom "Armate" u automatskom režimu, uz samostalno traganje za ciljevima, ali nisu precizirali detalje.

Osnovni tenk T-14 je razvijen u Uralskom konstruktorskom birou za transportnu mašinogradnju. Projektovanje tenka je počelo početkom 2010. godine, prvi prototip je napravljen 2013. godine. Prvi put su oklopna vozila tipa "Armata" predstavljena javnosti 2015. godine na Paradi pobjede 9. maja. Nekoliko tenkova T-14 "Armata" i BPM T-15 paradiralo je Crvenim trgom u Moskvi.

Sada su u toku državna ispitivanja i plan je da ove godine T-14 uđe u sastav vojnog naoružanja.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije