Naoružanje

Australija dobija nuklearnu podmornicu

Australija dobija nuklearnu podmornicu
Foto: Ilustracija/Arhiva | Australija dobija nuklearnu podmornicu
Tanjug

Australija će dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbjednosti koje su dogovorile Sjedinjene Američke Države sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti da dijele odbrambenu tehnologiju.

Neki ovaj potez vide kao jasnu poruku "agresivnoj Kini", prenio je "USA Today".

Novo partnerstvo, koje će se zvati AUKUS, omogućiće ovim zemljama da dijele vještacku inteligenciju, podmorske i ostale napredne tehnologije, kao i da prodube kooperaciju o širini odbrambenih sposobnosti u Info-pacifičkom regionu.

Jedna od prvih inicijativa će biti da se pomogne Australiji da razvije flotu nuklearnih podmornica, što bi moglo da rezultuje odustajanjem od dogovora vrijednog 90 miliona dolara sa Francuskom o podmornicama.

"Ovdje se radi o investiranju u naš najveći izvor snage - naše saveznike, i pomaganju da se bolje susretnu sa prijetnjama današnjice, ali i sutrašnjice", izjavio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji je objavio partnerstvo tokom virtuelne novinske konferencije sa premijerom Australije Skotom Morisonom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Neimenovani visoki članovi administracije koji su obavijestili novinare o parnterstvu, kažu da je sve osmišljeno da promoviše mir i stabilnost u Info-pacifiku i da na to treba da se gleda kao direktan izazov za Kinu.

Zasad šest država - SAD, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija - imaju nuklearne podmornice.

Inicijativa da se pomogne Australiji u razvijanju nuklearne podmornice će trajati više od 18 mjeseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje.

Sva tri lidera su naglasila da će nove podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije