Naoružanje

B-52 na nebu do 2097. godine?

B-52 na nebu do 2097. godine?
Foto: Pixabay.com | B-52 na nebu do 2097. godine?

Strateški bombarderi B-52 i dalje su važan dio američkog vazduhoplovstva, uprkos tome što je prvi poletio još davne 1952. godine. Pentagon planira da ih koristi barem do 2040-ih, ali kompanija "Dženeral elektrik" smatra da može da "stratosferskim tvrđavama" produži život do 2097. godine.

Stručnjaci iz „Dženeral elektrika“ pokušavaju da ubijede američko vazduhoplovstvo i Kongres da bi njihov program opremanja bombardera B-52 novim motorima mogao da im produži radni vijek skoro do kraja vijeka.

Pentagon je planirao da zadrži strateške bombardere do 2040-ih godina, uprkos tome što će narednih godina u službu ući i novi strateški stelt bombarder B-21 „rejder“.

"Dženeral elektrik" želi da dobije posao opremanja flote "stratosferskih tvrđava" novim motorima, a konkurenti su im "Rols-Rojs" i "Prat end Vitni", čiji motori "TF33" pokreću B-52 od njegovog prvog leta.

B-52 bombarderi uvedeni su u službu 1955. godine kao strateške udarne pesnice dugog dometa, koji mogu da prelete 14.000 kilometara bez potrebe da napune gorivo i mogu da ponesu 32 tone naoružanja.

Napravljeni su sa glavnim ciljem da nose nuklearno oružje, do sada su u borbenim dejstvima koristili samo konvencionalno naoružanje. Trenutno ih je 58 u aktivnoj službi.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije