Naoružanje

Banožić: Sve ponude borbenih aviona za Hrvatsku su zasad jednake

Banožić: Sve ponude borbenih aviona za Hrvatsku su zasad jednake
Foto: wikipedia.org | Banožić: Sve ponude borbenih aviona Hrvatskoj zasad jednake

Zagreb - Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić izjavio je u da su sve četiri zemlje koje su predale ponudu za nabavku aviona za njih zasad jednake.

Prema njegovim riječima, prije finansijskog dijela još puno pitanja treba riješiti sa stručne strane.

Banožić je rekao novinarima da stručni timovi proučavaju detalje iz ponuda koje se ne odnose samo na nabavku višenamjenskih borbenih aviona nego i na sistem naoružanja i simulatora kao i obuku pilota i tehničara, prenosi Index.

Zbog toga, zaključio je, postoji puno pitanja koje prvo treba riješiti sa stručne strane, a nakon toga ide finansijski dio, a onda tek onda diplomatija.

Nedavnu izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je državni sekretar SAD-a Majk Pompeo u nedavnu posjetu Hrvatskoj došao da bi "probao da uvali američke avione", Banožić nije htio da komentariše.

Banožić je sredinom septembra izjavio da je 12. decembar rok Međuresornom povjereništvu za odluku koju će ponudu za nabavku borbenih aviona predložiti za odabir.

Potvrdio je tada i da najbolja ponuda ne mora biti i konačna jer će, rekao je, Međuresorno povjereništvo razgovarati sa svakim ponuđačem i postoje razni elementi koji će odlučiti o konačnoj odluci, kao što su eventualni broj simulatora, paket naoružanja, obuka pilota, otplatni plan i saradnja među državama, a očekuje da će ponuđači u razgovorima i "smanjiti" iznos ponude.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije