Naoružanje

Pratite nas na Google news

Bh. proizvođači naoružanja naciljali nove ugovore

Bh. proizvođači naoružanja naciljali nove ugovore
Foto: N.N. | Bh. proizvođači naoružanja naciljali nove ugovore
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Ovogodišnji Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio je uspješan i za proizvođače naoružanja iz Bosne i Hercegovine.

"Završavamo jedan uspješan sajam novim ugovorima, novim poslovima. Rizikovali smo, ali smo ovog puta, ipak, pobijedili", "Nezavisnim" se pohvalio Slaven Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac (TRB) nakon povratka iz Abu Dabija.

"Mi se već šesti put pojavljujemo na svim najjačim svjetskim sajmovima. Ove godine pod pritiskom korone, ograničenja putovanja i svega što je bilo, bili smo čak blizu odluke da otkažemo učešće na Sajmu u Abu Dabiju, ali na kraju smo ipak presjekli i odlučili da odemo i to je konkretno bila najbolja poslovna odluka koju smo donijeli ove godine. Ne očekujući ništa, dobili smo mnogo", kazao je Ristić.

Pored pištolja vampir, koji je predstavljen u više verzija, u Abu Dabiju poseban akcenat stavili su na projekat "Iskra", koji je ovaj zavod počeo prije godinu dana, a radi se o mehaničkim i elektronskim upaljačima. Ristić ističe da TRB nudi i podršku u proizvodnji municije.

"Sami ne proizvodimo municiju, ali smo podrška, proizvodimo mašine za municiju i, naravno, mašine za deminiranje te oklopno vozilo despot, koje je zasad vrlo interesantno širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike", kaže Ristić.

Tržište ove kompanije su zemlje Bliskog istoka, Azije i Afrike.

"Imali smo priliku konkretno da razgovaramo sa kupcima, državama koje su izrazile zainteresovanost za sve naše proizvode. Rezultati su pisma namjere, dogovori i, kao i poslije svakog sajma, idu konkretne stvari, odnosno ugovori. Možemo slobodno da kažemo da je poslije svih sajmova na kojima smo bili do sada, ovaj sigurno bio najuspješniji", kazao je Ristić.

Dodaje da, zbog klauzule o tajnosti, ne može konkretno navoditi ugovore koji su potpisani, ali da može da kaže da je saradnja sa Egiptom vrlo uspješna te da se nastavlja.

"Imali smo kontakte sa njihovim ministrom odbrane i postojeći ugovori su prošireni, a tu je i Saudijska Arabija. Emirati su nam ključno tržište u ovom momentu, nadovezuju se na tržišta na kojima smo već prisutni, mislim na Namibiju i na južni dio Afrike, a očekujemo i veće rezultate. Međutim, sami nećemo moći sve da realizujemo te ćemo se morati nasloniti na partnere iz regiona, posebno na Srbiju", kazao je Ristić.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Idex 2021" u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, i u uslovima pandemije virusa korona okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja

Pored TRB-a, na njemu su, i to prvi put, izlagali i predstavnici Tvornice mašina i hidraulike "Bratstvo" Novi Travnik (BNT), koji su predstavili prvu bh. haubicu. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm. To je ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Kontaktirali smo i sa ovom firmom, ali su nam u Upravi BNT-a rekli da je njihova delegacija još u Emiratima te da su tamo u fazi pregovaranja o novim ugovorima.

Šerif Mujanović, ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za "Nezavisne" je rekao da je posjetio štand Tehničko-remontnog zavoda iz Bratunca te da su firme iz BiH kontinuirano prisutne na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije