Naoružanje

Boing najavio proizvodnju novog vojnog aviona

Boing najavio proizvodnju novog vojnog aviona
Foto: Tanjug/AP Photo/Reed Saxon, File | Boing najavio proizvodnju novog vojnog aviona
Tanjug

Američka kompanija Boing, vazdušno-kosmički gigant iz Sijetla, uložiće 200 miliona dolara u početak proizvodnje najnovijih bespilotnih letjelica za potrebe američke mornarice na aerodromu u Sent Luisu u srednjoj Americi, u projekat koji bi mogao da generiše otvaranje više od 150 novih radnih mjesta u pogonu kompanije na jugozapadu Ilinoisa.

Kompanija Boing planira proizvodnju modela MK-25 Stingrej, prvog bespilotnog mornaričkog aviona u svojoj najsavremenijoj fabrici površine od oko 27.034 kvadratnih metara, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi AP.

Državni i zvaničnici kompanije planirali su za danas poslije podne konferenciju za novinare na kojoj će objelodaniti plan proizvodnje novog mornaričkog aviona u Maskuti, mjestu udaljenom oko 47 kilometara jugoistočno od Sent Luisa.

Guverner Ilinoisa J.B. Pricker je potvrdio da se 57 miliona dolara državnog novca izdvaja za poboljšanje aerodroma Mid Amerika u Sent Luisu, od čega će skoro polovina biti usmjerena na Boingov projekat.

Kompanija Boing je saopštila da je avion MK-25 Stingrej razvijen na osnovu ugovora sa mornaricom sklopljenog 2018. godine.

Avion je namijenjen za vazdušno dopunjavanje goriva vojnih aviona čime se značajno proširuje borbeni radijus letjelica u sastavu američkog ratnog vazduhoplovstva i dizajniran je za "besprijekornu integraciju" na letačkim palubama mornaričkih nosača aviona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije