Naoružanje

Britanija planira najveće ulaganje u vojsku od hladnog rata

Britanija planira najveće ulaganje u vojsku od hladnog rata
Foto: wikipedia.org | Britanija planira najveće ulaganje u vojsku od hladnog rata
N.N.

London - Velika Britanija najavila je juče najveće vojno ulaganje od kraja hladnog rata, uprkos koronakrizi koja je iscrpila ekonomiju.

Premijer Boris Džonsnon želi da izbori vodeću ulogu za Britaniju u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine, koju namjerava da ojača modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima, piše Index.

Džonson je rekao da su povećana ulaganja odraz potrebe za poboljšanjem vojne sposobnosti, što uključuje nove tehnologije uz planove o novoj svemirskoj komandi i agenciji za vještačku inteligenciju.

Dodatnih 16.5 milijardi funti za vojsku

U govoru u parlamentu, u kojem je dao kratak pregled prvih zaključaka iz najveće analize spoljne i obrambene politike u tri decenije, Džonson je najavio dodatnih 16.5 milijardi funti za vojsku kroz sljedeće četiri godine. Vojni budžet trenutno je nešto ispod 42 milijarde funti godišnje.

"Donio sam ovu odluku u jeku pandemije jer odbrana kraljevine mora biti prva", rekao je Džonson u saopštenju.

"Međunarodna situacija je opasnija i intenzivno konkurentnija nego u bilo koje vrijeme od hladnog rata", rekao je Džonson, dodajući da Britanija mora da stoji uz svoje saveznike. "Kako bismo to postigli, moramo ojačati naše kompletne kapacitete."

Odlazak iz Evropske unije

U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomatije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanska odluka iz 2016. da napusti Evropsku uniju stavila je njenu ulogu i globalni uticaj pod upitnik.

Odluka o novim ulaganjima došla je nedjelju dana nakon što je Džonson rekao izabranom američkom predsjedniku Džou Bajdenu da je Britanija odlučna da ostane njegov vrijedan vojni saveznik.

Ministar obrane Ben Volas rekao je da Britanija neće ulagati u vojsku nauštrb sredstava za međunarodnu pomoć, nakon medijskih izvještaja da će milijarde funti biti povučene iz budžeta za pomoć inostranstvu.

Kompletni zaključci analize o odbrani i sigurnosti biće objavljeni sledeće godine.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije