Naoružanje

Brodovi Crnomorske flote uvježbavaju udare dalekometnim "Kalibrima"

Brodovi Crnomorske flote uvježbavaju udare dalekometnim "Kalibrima"
Foto: YouTube/Screenshot | Brodovi Crnomorske flote uvježbavaju udare dalekometnim "Kalibrima"

U skladu sa planom i programom borbene obuke posade na malom raketnom brodu MRK "Ingušetija", koji se nalazi u sastavu Crnomorske flote, realizovan je kompleks vježbi u akvatoriji Crnog mora. U okviru ove vojne vježbe dejstvovali su i sistemi PVO koji se nalaze na ovom brodu, gdje je pomoću artiljerijskog PVO modula AK-630M-2 "Duэt" odbijen napad protivbrodskom raketom koja je lansirana sa plovila uslovnog neprijatelja. AK-630M-2 "Duэt" može da ispali 10,000+ granata u minuti.

Mali raketni brod (MRK) "Ingušetija" izveo je u akvatoriji Crnog mora vježbu u kojoj je primijenjeno artiljerijsko i raketno naoružanje koje se nalazi u opremi ovog borbenog plovila. Tom prilikom posada ovog broda je simulirala i napad krstarećim raketama "Kalibr" po površinskim brodovima uslovnog neprijatelja koji se nalazio na velikim daljinama. Ovo je ruskim medijima prenio zvanični predstavnik Cronomorske flote (ČF) Aleksej Rulev.

"U skladu sa planom i programom borbene obuke posade na malom raketnom brodu MRK "Ingušetija" koji se nalazi u sastavu Crnomorske flote, realizovan je kompleks vježbi u akvatoriji Crnog mora", dodao je Rulev a prenio ruski internet portal Interfaks.

U okviru ove vojne vježbe dejstvovali su i sistemi PVO koji se nalaze na ovom brodu, gdje je pomoću artiljerijskog PVO modula AK-630M-2 "Duэt“ odbijen napad protivbrodskom raketom koja je lansirana sa plovila uslovnog neprijatelja.

"Nakon toga je na osnovu podataka koji su dobijeni od radarsko-osmatračkog sistema broda i izviđačkih bespilotnih letjelica izveden uzvratni udar po neprijatelju pomoću raketnog kompleksa "Kalibr-NK", ističe zvanični predstavnik Crnomorske flote.

On je rekao da su posade koje se nalaze na artiljerijskim sistemima broda realizovale bojevo gađanje zemaljskih i vazdušnih ciljeva, a izvedena je i operacija likvidacije grupe podvodnih diverzanata uslovnog neprijatelja upotrebom bacača granata.

MRK "Ingušetija" je višenamjenski mali artiljerijsko-raketni brod novije generacije. Radi se o plovilu  klase 21631 ("Buяn-M"). Brodovi ove klase su dugački 74,1 metara, a pojedinačno njihov maksimalni deplasman dostiže 949 tone. Pogone ih četiri dizel motora koji mogu da generišu i do 4500 konjskih snaga. Maksimalna brzina broda je oko 28 čvorova. Pri ekonomičnom radu motora, njihova autonomija plovidbe dostiže 4000km. Posada se sastoji od 52 ljudi.

Brodove klase "Buяn-M" odlikuje snažna radarsko-osmatračka stanica 5P-26M1 "Pozitiv-M1". Glavna karakteristika ovih brodova je sposobnost udara po neprijateljskim ciljevima koji se nalaze na velikim distancama.

Za ove zadatake upotrebljavaju krstareće rakete "Kalibr" (1x8 raketa). Brodovi ove klase mogu da budu naoružani i protiv-brodskim supersoničnim raketama "Oniks". U perspektivi i hiperzvučnim raketama "Cirkon".

Pored udarnog oružja, "Burevestnik" je opremljen i savremenim protiv-vazduhoplovnim artiljerijskim sistemom AK-630M-2 "Duэt". On se sastoji iz dva spregnuta rotaciona topa Ak-630 u kalibru 30mm.

Ovaj modul ima zadatak da odbrani brod od različitih vazdušnih objekata. To mogu biti  neprijateljski avioni, helikopteri, krstareće i protivbrodske rakete. AK-630M-2 "Duet" može da ispali 10,000+ granata u minuti. Zahvaljujući tome ovaj PA sistem može da neutrališe bilo koji cilj na daljini 4000 metara od broda. U osnovi ovo oruđe predstavlja sistem kratkog dometa, ali je u svom dijapazonu efektivnog dometa predstavlja izuzetno potentno sredstvo, zahvaljujući kvalitetnom radarskom i optoelektronskom nišanskom sistemu koji je integrisan sa topovima.

(Russia Beyond)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije