Naoružanje

Crna Gora kupuje vojnu opremu vrijednu 20 miliona evra

Crna Gora kupuje vojnu opremu vrijednu 20 miliona evra
Foto: Elbitsystems.com | Crna Gora kupuje vojnu opremu vrijednu 20 miliona evra

Ministarstva odbrane Izraela i Crne Gore potpisala su u ponedjeljak ugovor o vojnom izvozu vrijedan 20 miliona evra za kupovinu oružja od izraelskog Elbit Sistemsa.

Ugovorom će Crna Gora kupiti određeno oružje od Elbit Systemsa, poput sisistema minobacačke municije od 120 mm koji se može montirati na oklopna vozila.

Osim toga, crnogorski vojnici i oficiri proći će obuku i na izraelskoj Elbit-IMI akademiji.

Dogovor, koji je odobrio glavni direktor Ministarstva odbrane, general-major Ejal Zamir i potpisao direktor SIBAT-a birgadni general Jair Kulas i direktor logistike Ministarstva odbrane Crne Gore pukovnik Vladan Martić, treći je takav ugovor potpisan između dvije zemalje.

Prvi ugovor između Izraela i Crne Gore potpisan je još 2019. u ugovoru vrijednom 35 miliona dolara za snabdijevanje te balkanske zemlje Elbitovim oružanim stanicama za daljinsko upravljanje (RCWS) za njihova zajednička laka taktička vozila.

"Ovo je treći sporazum s našim partnerima u Crnoj Gori od jačanja naših odbrambenih odnosa 2019. i veliki je izraz povjerenja u izraelsku odbrambenu industriju", rekao je Kulas u saopštenju, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije