Naoružanje

Crni jastrebovi sletjeli u Zagreb

Crni jastrebovi sletjeli u Zagreb
Foto: hr.usembassy.gov | Crni jastrebovi sletjeli u Zagreb

ZAGREB - Prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk sletjela su jutros u Zagreb.

Dopremljeni su u transportnom avionu C-17 koji je u devet sati i 35 minuta sletio na zagrebački aerodrom "Franjo Tuđman".

Riječ je o helikopterima koje su Sjedinjene Američke Države donirale Hrvatskoj, a njihova vrijednost je oko 50 miliona američkih dolara i koristiće ih Zapovjedništvo specijalnih snaga. Donaciju ovih helikoptera Hrvatskoj američki Kongres odobrio je još u oktobru 2019. godine. Nekoliko mjeseci kasnije Hrvatska je donijela odluku o kupovini dodatna dva helikoptera, piše Jutarnju list

Radi se o modernizovanoj M verziji koja, između ostalog, ima glass kokpit, novi sistem upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne rezervoare goriva, manje je infracrveno zračenje motora... Amerikanci su još prije nekoliko mjeseci u Zagreb dopremili i paket rezervnih dijelova.

Zajedno sa helikopterima u Zagreb su stigli i američki mehaničari koji će sljedećih nekoliko nedjelja sklapati helikopter i pripremiti ga za letenje. Očekuje se da bi sljedeća dva helikoptera u Zagreb trebalo da stignu u ljeto ove godine. Helikopteri će do daljeg biti smješteni u vojnoj bazi na Plesu jer hangar u bazi Lučko nije izgrađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije