Naoružanje

DW: Njemačko oružje samo za "dobre"

DW: Njemačko oružje samo za "dobre"
Foto: Wikipedia.org | DW: Njemačko oružje samo za "dobre"

BERLIN - Njemačka decenijama krši sopstvene principe kada je riječ o izvozu oružja, pokazuje nova studija, piše DW i dodaje da se njemačko oružje koristi u građanskim ratovima ili je u rukama policije koja ratuje protiv svojih građana.

"Njemačka odobrava izvoz i izvozi oružje i vojnu opremu u ratne i krizne zemlje, države u kojima se krše ljudska prava ili regione u kojima vladaju napetosti", piše u studiji Hesenske fondacije za istraživanje mira i konflikata (HSFK), urađenoj po nalogu nevladine porganizacije Grinpis, navodi DW.

Studija ispituje kome su njemačke firme, uz odobrenja vlasti, izvozile oružje od 1990. godine i da li su pri tome poštovani kriterijumi Evropske unije. U tim smjernicama se države članice pozivaju da vode računa o "ljudskim pravima i humanitarnom međunarodnom pravu", kao i o održavanju "mira, bezbjednosti i stabilnosti" u regionu u koji se ratna oprema izvozi.

Nije tajna da je njemačko oružje, međutim, završavalo tamo gdje ne bi smjelo, ukazuje DW i navodi da je meksička policija 2014. godine koristila nemačke automatske puške Hekler & Koh u masakru nad studentima koji su protestovali. Takođe, u Jemenu, gdje godinama bjesne građanski rat i humanitarna kriza, koristi se oružje proizvedeno u Njemačkoj.

U Zapadnoj Nemačkoj je od 1971. postojala načelna zabrana da se oružje izvozi u zemlje koje nisu članice NATO, ali od tada je, kako se navodi u studiji, to jasno pravilo zamijenjeno komplikovanim procesom.

Danas u "spornim" slučajevima posljednju riječ ima Savezni savjet za bezbjednost koji predvodi kancelarka, a u njemu su još ministri iz nekoliko resora. Kako se navodi u studiji, u pojedinim fiskalnim godinama taj Savet odobri i oko 60 odsto zahtjeva proizvođača oružja za izvoz u zemlje koje nisu članice EU ili NATO.

Prema procjenama stokholmskog instituta SIPRI, Njemačka je prošle godine bila četvrti svjetski izvoznik naoružanja sa 5,8 odsto udjela u svjetskom tržištu. Daleko najviše izvoze SAD, a slede Rusija i Francuska. Samo u prvom kvartalu ove godine je odobren izvoz njemačkog oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi evra.

Među redovnim i izdašnim kupcima njemačkog oružja, sve do tenkova i podmornica, su Egipat, Alžir, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Emirati.

"Njemačko oružje se sistematski pojavljuje u kriznim oblastima u rukama diktatora", kritikuje Aleksander Lurc, stručnjak za razoružavanje iz Grinpisa. On tvrdi da se političkim odlukama sistematski rastežu crvene linije zapisane u zakonima i smernicama EU.

Ministarstvo ekonomije, koje ima glavnu riječ u davanju odobrenja za izvoz, nije komentarisalo studiju, a jedan od portparola je samo rekao da Vlada sprovodi "restriktivnu i odgovornu" politiku izvoza naoružanja.

Međutim, drukčije misli poslanica njemačke Ljevice Sevim Dagdelen. Ona smatra da je čitav sistem kontrole bolestan, bez obzira na to koja je koalicija na vlasti. Dagdelen podsjeća i na zahtjev njene poslaničke grupe da u potpunosti bude zabranjen izvoz oružja, prenosi DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije