Naoružanje

Diplomate u Ženevi bez dogovora o ograničenju robota ubica

Diplomate u Ženevi bez dogovora o ograničenju robota ubica
Foto: Ilustracija/Arhiva | Diplomate u Ženevi bez dogovora o ograničenju robota ubica

Diplomate koje od ponedjeljka u Ženevi raspravljaju o ograničenjima upotrebe autonomnih oružanih sistema, umjesto da započnu rad na sporazumu, dogovorili su samo da nastave razgovore.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i nekoliko nevladinih organizacija su se zalagali da pregovarači počnu rad na međunarodnom sporazumu koji bi uspostavio pravno obavezujuća nova pravila o oružju kojim upravljaju mašine, prenosi Rojters.

Za razliku od postojećeg poluautonomnog oružja kao što su bespilotne letjelice, potpuno autonomno oružje nema "prekidač za zaustavljanje" kojim upravljaju ljudi i umjesto toga sve odluke o životu i smrti prepuštene su senzorima, softveru i mašinskim procesima, navodi agencija.

Protivnici kažu da ono povećava rizik za civile, predstavlja probleme kod utvrđivanja odgovornosti i povećava šanse za eskalaciju sukoba.

Mnoge zemlje kao i predstavnici MKCK izrazili su razočarenje ishodom ovonedjeljnih pregovora u Ženevi.

"To je propuštena prilika, a ne ono što je po našem mišljenju potrebno da se odgovori na rizike koje predstavlja autonomno oružje", rekao je Nil Dejvison, savjetnik za politiku u Pravnom odjeljenju MKCK o ishodu jednonedjeljnih razgovora.

Švajcarski ambasador za razoružanje Feliks Bauman je poručio da zbog sadašnje stope napretka u razgovorima postoji rizik da tempo tehnološkog razvoja prevaziđe razmišljanja diplomata.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je zemlje da donesu "ambiciozan plan" o novim pravilima, a ideja je da ona postanu dio Konvencije o konvencionalnom oružju (ČW).

Izvori su nakon diplomatskog sastanka saopštili Rojtersu da su Rusija, Indija i SAD bile među zemljama koje su izrazile sumnju u potrebu za novim ugovorom u vezi s autonomnim oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije