Naoružanje

Ekskluzivni snimak iz kabine ruskog jurišnika Su-25

Ekskluzivni snimak iz kabine ruskog jurišnika Su-25
Foto: Facebook | Ekskluzivni snimak iz kabine ruskog jurišnika Su-25

Televizija "Zvezda" objavila je video koji je snimljen iz kabine ruskog jurišnog aviona Su-25SM3, čija osnovna verzija se u ruskoj vojsci uvijek smatrala najžilavijom i najratobornijom.

Bez Su-25 ne može proći ni jedan rat: upravo ovi napadački avioni ili, kako su ih zvali u Avganistanu, "Grači", prvi su se vinuli u nebo za vreme gruzijsko-osetinskog rata 8. avgusta 2008. godine. Isto je bio slučaj i sedam godina kasnije u Siriji, gdje su Su-25 izveli rekordan broj letova.

Najsavremenija verzija ovog aviona Su-25SM3 nastala je kao rezultat gore navedena dva rata. Novo oružje, novi sistemi za radiolokacionu borbu, novi navigacioni kompleks, nova oprema za noćno letenje - sve to je u potpunosti promijenilo oblik starog jurišnog aviona, zahvaljujući kojem je novi avion dobio nadimak "Supergrač".

Suhoj Su-25 je dvomotorni avion, jednosjed, namijenjen za blisku podršku i protivoklopnu borbu. Projektovan je u Sovjetskom Savezu, nalazi se i danas u upotrebi, ne samo u Rusiji, već i u mnogim drugim državama. Prvi prototip je poletio 22. februara 1975. godine. On može da nosi 32 vrste različitog naoružanja.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije