Naoružanje

Emirati kupuju srpsku artiljeriju i južnoafričke dronove

Emirati kupuju srpsku artiljeriju i južnoafričke dronove
Foto: mod.gov.rs | Emirati kupuju srpsku artiljeriju i južnoafričke dronove

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su danas na sajmu naoružanja u Abu Dabiju objavili da su postigli dogovore vrijedne 1,36 milijardi dolara, na osnovu kojih će snabdjeti svoje snage različitim oružjem, od južnoafričkih bespilotnih letjelica do srpske artiljerije.

Uprkos širenju pandemije virusa korona, na danas otvorenom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "IDEX 2021" u Abu Dabiju okupili su se veliki proizvodjači oružja, u nadi da će ugovoriti prodaju sa vojskama bliskoistočnih zemalja, navodi Asošiejted pres.

Stručnjaci medjutim očekuju pad vojne potrošnje ove godine pošto su budžeti država Persijskog zaliva smanjeni zbog pandemije i pada cijena nafte u svetu.

Sajam "IDEX", organizovan svake druge godine, prvi je veliki dogadjaj u Abu Dabiju od izbijanja epidemije, što ukazuje na njegov značaj za naftom bogate UAE, gde su prethodnih mjeseci na snazi oštra ograničenja kretanja.

Na Sajmu je 70.000 učesnika i 900 izlagača. Među njima su najviši zvaničnici UAE, uključujući moćnog princa Abu Dabija Mohameda bin Zajeda Al Nahjana koji je razgledao puške, rakete i bombe.

Posljedice pandemije su ipak vidljive jer su neki važni paviljoni ostali prazni, uključujući onaj koji koriste SAD, najveći svjetski izvoznik oružja.

Velike američke kompanije su došle na Sajam, ali nisu privukle mnogo pažnje.

Predstavnici američke kompanije Lokhid Martin (Lockheed Martin), koji su stajali pored modela stelt lovaca F-35, nisu bili raspoloženi pošto administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena proverava nekoliko važnih dogovora o prodaji oružja inostranstvu koje je inicirao bivši šef države Donald Tramp, uključujući transfer lovaca F-35 u UAE, vrijedan 23 milijarde dolara, navodi AP.

Usljed ograničenja radi suzbijanja virusa korona, na Sajmu ne učestvuje ni Izrael, kome bi to bio prvi dolazak posle normalizacije odnosa sa UAE prošle godine.

Brojne druge zemlje nisu imale nedoumice da li da se pojave na Sajmu tokom pandemije, nakon što su znatno povećale izvoz oružja na Bliski istok.

Protok oružja na Bliskom istoku povećan je 61 odsto u prethodnih pet godina, navodi se u nedavnom izveštaju Stokholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Kina, koja može da se pohvali drugom po veličini industrijom proizvodnje oružja na svetu, mamila je prolaznike balističkom raketom "Vatreni zmaj" u prirodnoj veličini.

Na ruskom paviljonu čečenski lider Ramzan Kadirov pregledao je veliku količinu "kalašnjikova".

Zvaničnici Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog uvoznika oružja u prethodnih pet godina, pokušavali su da promovišu državu kao novog giganta u oblasti odbrane, dodaje AP.

Srbiju je predstavljao ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović koji je rekao da je Sajam dobra prilika da odbrambena industrija Srbije predstavi svoje proizvode.

Medju izlagačima je tradicionalno i kompanija "Jugoimport-SDPR", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije