Naoružanje

Filipini kupuje 32 nova "blek hoka"

Filipini kupuje 32 nova "blek hoka"
Foto: wikipedia.org | Finska kupuje 32 nova blek hoka"
N.N.

Filipini kupuju 32 S-70i "blek hok" helikoptera kako bi ojačali sposobnost svoje flote za brzo reagovanje, objavio je danas ministar odbrane te zemlje.

Kako prenosi Rojters, Filipini kupuju helikoptere za više od 620 miliona dolara od Sikorsky Aircrafta, podružnice PZL Mielec smještene u Poljskoj, koja je u vlasništvu američkog Lokid Martina.

Zvanična Manila već čitavu deceniju pokušava da modernizuje svoju dotrajalu vojnu opremu koja sadrži helikoptere iz doba rata u Vijetnamu i plovila koja je u Drugom svjetskom ratu koristila Amerika.

Prvi novi S-70i helikopteri počeće da stižu sljedeće godine, objavio je sekretar za odbranu Delfin Lorenzana na Fejsbuku. Kako je naveo, ostatak letjelica biće isporučen u tri faze, 10 helikoptera tokom 2024, 10 u 2025. i još sedam 2026. godine.

Vlada je prošle godine kompletirala porudžbinu od 16 "blek hok" letjelica kako bi zamijenila flotu Bell UH-1H helikoptera.

Prethodno je ta zemlja naručila dva nova ratna broda od južnokorejskog Hyundai Heavy Industriesa za ukupno 556 miliona dolara.

U međuvremenu, Filipinima je u toku ovog mjeseca stigla prva tura turskih helikoptera T129 ATAK.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije