Naoružanje

Forbes: Moć novih ruskih lovaca Su-34 duplo veća od prethodnika

Forbes: Moć novih ruskih lovaca Su-34 duplo veća od prethodnika
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije | Forbes: Moć novih ruskih lovaca Su-34 duplo veća od prethodnika

Borbeni potencijal 76 novih lovaca-bombardera Su-34, koje Rusko ratno vazduhoplovstvo namjerava da kupi, duplo je veći od njihovih prethodnih verzija, piše list "Forbes" i ističe da su avioni modernizovani uzimajući u obzir iskustva upotrebe aviona u Siriji i da, za razliku od ranijih verzija, mogu da se zaštite u vazduhu.

"Forbes" navodi da bi ti dvosedni avioni s dva motora trebalo bi da zamene zastarele bombardere Su-24, od kojih je Turska oborila jedan u Siriji 2015. godine.

"Uzimajući u obzir aktivnu ulogu koju su ruske vazduhoplovne snage odigrale u Siriji, ovo iskustvo je van svake sumnje uzeto u obzir prilikom modernizacije Su-34", izjavio je Semjuel Bendet, saradnik u Američkom savjetu za spoljnu politiku.

Šta sve može ruski Su-34

Prema riječima predsjednika Ujedinjene avio-proizvodne korporacijom (OAK) Jurija Sljusara, borbene sposobnosti modernizovanog Su-34M će se udvostručiti.

Su-34 je u stanju da pogađa ciljeve na udaljenosti do 950 kilometara, dok težina raketa ili bombi može da dostigne 12 tona, uključujući rakete klase vazduh-vazduh.

Letjelica je takođe naoružana oruđem kalibra 30 milimetara i može da dostigne brzinu veću od brzine zvuka. Vrijednost aviona iznosi oko 40 miliona dolara, što je otprilike na nivou cijene američkog aviona F-15E.

Prema pisanju lista, čak su i stari Su-34 "iskorak" u poređenju sa bombarderima Su-24 sa promjenljivom geometrijom krila sovjetskog dizajna. Su-24 nema potencijal da se bori protiv neprijateljskim lovaca, ali za razliku od njih, Su-34 može da se zaštiti u vazduhu.

Lovac-bombarder Su-34 po borbenim sposobnostima spada u generaciju aviona 4+. Predviđen je za izvođenje preciznih raketno-bombaških napada po kopnenim ciljevima, kao i za uništavanje vazdušnih ciljeva. Avion ima domet leta do 4.000 kilometara, a dostiže brzinu do 1.900 kilometara na čas. Opremljen je najnovijim sistemom za upravljanje naoružanjem.

Kremlj je krajem maja potpisao ugovor sa OAK za proizvodnju 76 novih Su-34. List piše da se pretpostavlja da će godišnje biti napravljeno od osam do 14 letjelica, kao i da će program trajati do 2027. godine. Trebalo bi da 76 aviona bude dovoljno za dva aviopuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije