Naoružanje

Fotografije iz svemira sjevernokorejskog testiranja rakete

Fotografije iz svemira sjevernokorejskog testiranja rakete
Foto: Twitter/Bloomberg | Fotografije iz svemira sjevernokorejskog testiranja rakete

Sjeverna Koreja je danas objavila fotografije koje, kako tvrdi, pokazuju testiranje njenog najvećeg projektila u posljednjih nekoliko godina.

Testiranje balističke rakete srednjeg dometa "Hvasong-12" je realizovano tokom jučerašnjeg dana, što je bilo prvi put od 2017. godine da je Pjongjang testirao raketu koja ima kapacitet da nosi nuklearnu glavu, prenijela je agencija Rojters, dodajući da je ovo bila sedma proba sjevernokorejskog naoružanja od početka januara.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA je saopštila danas da ova raketa ima kapacitet da dosegne američku teritoriju Guam u zapadnom Pacifiku, prenosi britanski list Gardijan.

KCNA je objavila dva seta fotografija sa nedjeljnog testa, od kojih se na jednoj vidi raketa koja se diže iz svog lansera u blizini granice Sjeverne Koreje sa Kinom, a druga prikazuje slike iz svemira, koje su, kako tvrdi Pjongjang, snimljene kamerom instaliranom na bojevoj glavi rakete.

U izvještaju KCNA se navodi i da je projektil ispaljen po uzdignutoj putanji imajući u vidu "bezbednost susjednih zemalja".

Prema procjeni južnokorejske i japanske vojske, projektil je preletio oko 800 km i dostigao maksimalnu visinu od 2.000 km prije nego što je sletio u more između Korejskog poluostrva i Japana.

 

Sjevernokorejski lider Kim Džon Un je bio prisutan na prethodnim lansiranjima, ali nije prisustvovao jučerašnjem testu.

Nakon najnovijeg testiranja, SAD su izrazile zabrinutost, navodeći da bi sve češći raketni testovi Pjongjanga mogli da budu uvod u obnavljanje testiranja nuklearnog oružja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije