Naoružanje

Francuska i Njemačka obnavljaju projekat proizvodnje zajedničkog tenka

Francuska i Njemačka obnavljaju projekat proizvodnje zajedničkog tenka
Foto: Pixabay/Ilustracija | Francuska i Njemačka obnavljaju projekat proizvodnje zajedničkog tenka

BERLIN - Njemački i francuski ministri odbrane, Boris Pistorijus i Sebastijen Lekornu poručili su danas na sastanku u Berlinu da žele da obnove planove o proizvodnji zajedničkog borbenog tenka, i izrazili nadu da će projekat razvoja biti izrađen do kraja godine.

"Uprkos svim poricanjima i glasinama, želimo ovaj zajednički projekat", izjavio je Pistorijus, dok je Lekorn u naveo da žele da "pošalju jasnu poruku, da želimo da ostavimo diplomatsku fazu projekta iza nas i da krenemo sa konkretnim radom", prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, oba ministra su se vidno trudila da pokažu harmoniju nakon višemjesečne prepirke između njihovih zemalja oko raznih pitanja.

"Francusko-njemačko prijateljstvo je jedinstveno. Ne postoji zemlja kojoj smo bliži na različitim nivoima odnosa od Francuske", istakao je Pistorijus, i dodao da i ove godine planira da odmor provede u Francuskoj.

"Postoji Pistorijusova metoda. On ima sposobnost da bude veoma direktan, veoma iskren i najbolji je znak prijateljstva da idemo naprijed, a mi smo ostavili po strani diplomatsku stranu da bismo se fokusirali na rezultate", rekao je Lekornu.

Rojters podsjeća da su Francuska i Njemačka 2017. dogovorili da rade na zajedničkom borbenom avionu, za koji se procjenjuje da će ukupno koštati oko 100 milijardi evra, kao i na francusko-njemačkom tenku koji će naslijediti njemački Leopard 2 i francuski Leklerk, ali se sa tim dogovorom usporilo zbog opterećenja odnosa dvije zemlje zbog nesuglasica po raznim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije