Naoružanje

Pratite nas na Google news

Francuska u problemu ako proda "rafale" Hrvatskoj i Grčkoj?

Francuska u problemu ako proda "rafale" Hrvatskoj i Grčkoj?
Foto: Wikipedia | Francuska u problemu ako proda "rafale" Hrvatskoj i Grčkoj?
N.N.

Francuski magazin Opex 360 specijalizovan za vojne teme objavio je interesantan tekst o mogućoj prodaji polovnih višenamjenskih borbenih aviona "rafal".

U njemu se navodi da bi Francuska zbog prodaje aviona Hrvatskoj i Grčkoj, mogla da bude u problemu što se tiče popunjenosti svojih jedinica ovim tipom aviona.

Opex 360 prenosi da su u svom izvještaju o odbrambenoj industriji dvojica poslanika francuskog parlamenta naznačila da Francuska namjerava da Hrvatskoj proda 12 korišćenih aviona Rafal koji bi zamijenili flotu lovaca MiG-21.

Tokom saslušanja u Senatu koje je obavljeno prije dva dana, načelnik štaba francuske vojske general Fransoa Lekontr potvrdio je da je takva ponuda data u Zagrebu prošlog septembra, prenio je portal Tangosiks.

U svom obraćanju senatorima general je, pozivajući se prije svega na ugovor sa Grčkom (koji zvanično još uvijek nije potpisan), rekao da u ovoj fazi nema detalje o tome koje francuske eskadrile će ostati bez svojih aviona.

Time se, kako primećuje autor teksta, pokazalo da Francuska još nije napravila nikakav plan o pregrupisanju svojih Vazdušno-kosmičkih snaga pogotovu što se "rafali" nude i Hrvatskoj.

Načelnik štaba francuske vojske rekao je još da se ne smije zanemariti činjenica da će se Francuska privremeno lišiti vazduhoplovnih sredstava koja su angažovana u operacijama i neprestanoj zaštiti vazdušnog prostora i da su zbog toga avioni zaista neophodni.

Uprkos tome, za generala je prodaja Rafala Grčkoj veliki uspjeh koji će kako je rekao, biti izuzetno zanmiljiv u pogledu interoperabilnosti.

Tim povodom ministarka odbrane Francuske Florans Parli naglasila je da će, kako bi se ispunili ciljevi postavljeni Zakonom o vojnom planiranju, 12 aviona koji budu izuzeti iz jedinica i prodati Grčkoj, morati biti zamijenjeni sa 12 novoproizvedenih primjeraka.

Opex 360 podsjeća da je upravo krajem ove godine planirana narudžbina tolikog broja novih "rafala".

Postavlja se međutim i pitanje finansiranja nabavke ovih letjelica jer će novac koji Grčka uplati za polovne avione ići u opšti državni budžet a ne u vojni. Ministarka Parli izjavila je da će se oko toga morati pregovarati sa ministarstvom ekonomije, finansija i oporavka kako bi se sredstva ipak ustupila vojsci.

General Lekontr je još pojasnio da su vrlo bitni datumi isporuka aviona koji će omogućiti da Vazdušno-kosmičke snage učine ovaj napor održivim i da se ukoliko se ne vodi računa o tome kada će avioni biti izuzeti iz eskadrila, Francuska rizikuje da ima značajne nedostatke na operativnom nivou. Takođe, general smatra da bi kompanija Daso trebalo da razmotri da poveća svoje industrijske kapacitete i prihvati rizik otvaranja dodatnih montažnih linija jer, kako je rekao, francuska vojska ne može služiti kao sistematski sistem osiguranja.

TangoSix je u analizi moguće prodaje polovnih "rafala" Hrvatskoj ukazao na to da Francuska trenutno nema dovoljno borbenih aviona "rafal" ni za svoje potrebe. Naručeno je ukupno 180 aviona, do sada isporučena samo 152 a opremanje francuskih vazduhoplovnih snaga je u proteklih nekoliko godina bilo u drugom planu zbog isporuka stranim naručiocima koji su čak dobijali avione sa francuske proizvodne linije.

Francuske Vazdušno-kosmičke snage koje trenutno imaju 110 "rafala" mogle bi se suočiti sa ozbiljnim problemom ukoliko bi se za kratko vrijeme odrekli više od 20 procenata svojih operativnih aviona (24 aviona: Hrvatska 12, Grčka 12).

Za sada postoji plan da se 2023. naruči još 30 aviona sa rokom isporuke 2027-2030. Nije poznato kada bi bilo isporučeno 12 primjeraka ua koje je najavljeno da će se naručiti krajem ove godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije