Naoružanje

Pratite nas na Google news

Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe

Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe
Foto: Printscreen YouTube | Francuska vojska testirala robotskog psa u simulaciji borbe
N.N.

Francuska vojska je tokom svog treninga u vojnoj školi testirala nekoliko robota, a među njima je i robotski pas Spot kompanije Boston Dynamics.

Spot je korišten tokom dvodnevnog treninga s ciljem procjene dodatne vrijednosti robota u borbenim akcijama.

Cilj treninga je bio da vojnici saznaju na koji način bi se roboti mogli koristiti u budućim borbenim situacijama. Kreirane su po tri misije napada i odbrane, a Spot je primarno korišten za izviđanje.

Takođe, vojnici su scenarij ponavljali dva puta, jednom bez, a drugi put sa asistencijom robota, prenosi klix.

Osim Spota, tokom treninga su korišteni i drugi roboti na daljinsko upravljanje, koji zapravo predstavljaju vozila dizajnirana poput tenkova. Primjer je OPTIO-X20 naoružan topom te Barakuda, oklopni dron s točkovima dizajniran da bude štit vojnicima.

Ustanovljeno je da su roboti usporili operacije, ali da su vojnici bili sigurniji. Jedan vojnik je "poginuo" u vježbi u kojoj nije učestvovao Spot, ali je u drugoj preživio zahvaljujući izviđanju koje je robot obavio. Trajanje baterije je problem jer se Spot ugasio na polovini vježbe.

Robote su francuskoj vojsci ustupili evropski distributeri Shark Robotics i Nexter Group, ali kompanija Boston Dynamics nije obaviještena o tome.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije