Naoružanje

Francuska želi prodati polovne borbene avione Hrvatskoj

Francuska želi prodati polovne borbene avione Hrvatskoj
Foto: Printscreen YouTube | Francuska želi prodati polovne borbene avione Hrvatskoj
N.N.

ZAGREB - U medijima je isplivala informacija da Francuska ozbiljno računa na hrvatski tender nabavke borbenih aviona.

Jutarnji list piše kako su proteklih mjeseci u Ministarstvo obrane Hrvatske dolazile mnoge delegacije na razgovore o svojim ponudama, a posebno su aktivni bili Francuzi.

Prema njihovim medijima, predstavnici francuske Glavne uprave za naoružanje (Direction générale de l’armement - DGA) u izvještaju parlamentarnoj komisiji navode da je Hrvatska jedna od "perspektiva" za polovne avione Rafale koji bi bili "preuzeti iz francuske vojske", javlja Jutarnji.

O kakvim se zapravo avionima radi i je li uopšte realno za očekivati da će se ovaj posao ostvariti, otkriva Igor Tabak, analitičarom portala Obris.

"Francuski Dassault Rafale je izuzetno kvalitetan višenamjenski borbeni avion, isproban u borbi, izvezen u nekoliko država i to nije sporno. Ono što je problematično za Hrvatsku je činjenica da se radi o velikom naprednom dvomotorcu koji koristi relativno mali broj država i koji je dosad bio vrlo skup. I to ne samo nabavno skup nego eksploatacijski skup. Njegovo održavanje, punjenje gorivom... To je veliki dvomotorni lovac koji je razvijan i usporediv s Airbusovim Eurofigherom", kaže Tabak.

Smatra da budžet nije spreman za ovakvu investiciju.

"U situaciji kad je Hrvatska gledala prastare manje jednomotorce, pričalo se da su nam novi jednomotorci nedostižni. A gledati makar i korištene dvomotorce, da ne govorim o novima, to je optimizam koji ima vrlo malo veze s hrvatskim obrambenim i opštedržavnim budžetom", kaže Tabak…

Navodi kako je Francuska jedna od rijetkih država na kontinentu sa zaokruženom vojnom industrijom, ali je trenutno u krizi.

"Ne sumnjam da će Hrvatskoj nešto biti nuđeno, ali tek zaprimanjem prave ponude možemo ozbiljno reći što nam se nudi i po kojoj cijeni. Do trenutka zaključenja prikupljanja ponuda, do okončanja posla, ne znamo ništa o mogućim ponuđačima, cijenama, opsezima paketa za nove ili rabljene avione. Pitanje je ko će nam zapravo odgovoriti. I naravno onda dolazimo do budžetskog aspekta koji nije bajan", kaže Tabak.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije