Naoružanje

Gdje su sve korišteni i šta mogu Rafali koje kupuje Hrvatska

Gdje su sve korišteni i šta mogu Rafali koje kupuje Hrvatska
Foto: Image by Military_Material from Pixabay | Gdje su sve korišteni i šta mogu Rafali koje kupuje Hrvatska
N.N.

Vlada Hrvatske je odlučila da kupi 12 francuskih aviona Rafal, deset jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 miliona evra.

"Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca dobivamo najbolje ocijenjen i opremljen avion", kazao je danas premijer Andrej Plenković.

Francuski Dassault Rafale u svom zadnjem operativnom standardu F3-R, za koji se na tenderu odlučila Republika Hrvatska, potpuno je kompatibilan s NATO standardima.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4.5 koji ima mogućnost superkrstarenja pri brzini od 1.4 Macha (letenje nadzvučnom brzinom bez korištenja naknadnog dogorijevanja goriva radi štednje).

Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost pred ostalim avionima na tenderu mogućnost obavljanja širokog spektra borbenih zadaća istovremeno, bez obzira na vremenske uslove i doba dana, piše "Index.hr".

Avioni Rafal imaju revolucionarni integrisani sistem Spectra, koji pilotu omogućava izuzetno veliku svijest o situaciji, a uključuje upozorenja o radarskom ozračenju, nadolazećim infracrveno vođenim projektilima, upotrebi protivmjera i aktivnom ometanju neprijateljskih frekvencija.

Prema dostupnim informacijama, Spectra koristi softver za virtuelno smanjenje radarskog odraza direktnim, ali teško zamjetljivim ometanjem radara odašiljanjem lažnih podataka. Stručnjaci ocjenjuju da Rafale ima najmanji radarski odraz od svih ranije ponuđenih aviona (američki F-16 Block 70, švedski JAS 39 Gripen C/D i izraelski F-16 Barak), što ga čini djelimično nevidljivim.

Rafal ima sposobnost nošenja širokog raspona pametnih bombi za udare danju i noću te koristi elektrooptički laserski označivač cilja za udare laserski vođenim bombama Damocles. Uz to, Rafale može ponijeti integrisani radarski samonavođeni projektil Meteor koji se smatra najboljom raketom na tržištu.

Standardno naoružanje Rafalea uključuje i rakete vazduhk-vazduh Mica, dok avion za napade na kopnene ciljeve može koristi krstareće rakete Scalp EG i AASM Hammer. Za protivbrodske misije mogu se koristiti rakete AM39 Exocet, a predviđeno je i korištenje raketa ASMP za nuklearne udare. Avion je naoružan i topom kalibra 30 milimetara, a sveukupno ima 14 podvjesnih tačaka koje mogu ponijeti 9,5 tona naoružanja.

Rafal pokreću dva motora tipa Snecma M88, koji osiguravaju najveću brzinu od 2.223 kilometra na sat (1.8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1.852 kilometra i neborbeni dolet od 3.700 kilometara s priključena tri vanjska rezervoara.

Brzina penjanja iznosi 304 metra u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač. Osim naprednog napadno-navigacionog sistema, radara AESA najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sistema samozaštite, Rafal se može pohvaliti izbacivim sjedištima koja osiguravaju pilotu da iskoči iz aviona dok je na zemlji i ne pokreće se. Takođe, pilot ima mogućnost upravljanja putem konfiguracije HOTAS, zbog koje ne treba micati ruke sa upravljačke palice i ručice gasa.

Prvi Rafali F3-R uspješno su testirani u decembru 2018. iako je prvi Rafal u svojoj prvobitnoj verziji poletio još 1986. godine.

Petnaest godina kasnije Rafale je i službeno uveden u upotrebu u francusku vojsku, koja je njegov primarni korisnik u ratnom i mornaričkom vazduhoplovstvu.

Kompanija Dassault je dosad proizvela 201 Rafal u različitim verzijama, a pored Francuske koriste ga ratna vazduhoplovstva Egipta, Katara, Indije i Grčke. Dosad je korišten u sukobima u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije