Naoružanje

Grčka vojska kupila srpske rakete

Grčka vojska kupila srpske rakete
Foto: EDePro/Green Power Turbine Systems | Grčka vojska kupila srpske rakete

Srpska kompanija "Edepro" prodala je rakete grčkoj vojsci na sajmu naoružanja i vojne opreme u Atini DEFEA 2021.

Srpske kompanije koje se bave proizvodnjom i razvojem naoružanja i vazduhoplovnih sistema EDePro i Grin pauer turbine sistems jedine su iz Srbije koje su nastupile u Atini na najvećem ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi.

"Edepro" je uspjela da proda rakete G2000 grčkoj vojsci.

Zajedničkim nastupom dvije kompanije prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti raketne tehnike, vođenja i upravljanja projektilima, ali i turbomlaznog pogona.

"Sa zadovoljstvom možemo potvrditi da je Grčka armija novi korisnik naše rakete G2000, nakon njenog uspešnog testiranja na njihovom poligonu NAMFI na Kritu u maju ove godine. Drago nam je da se Grčka, jedna od zemalja sa najvećim vojnim budžetom u ovom delu Evrope odlučila za srpskog proizvođača", rekao je direktor marketinga i prodaje dvije kompanije Lazar Igrutinović.

Inače, rakete G2000 i G2000/52 prikazane su svjetskoj javnosti prvi put na sajmu naoružanja IDEX u Abu Dabiju 2017. godine.

Unapređenje rakete sastoji od novog motora i u odnosu na rusku original koji je imao domet od 20 kilometara, domet je sada povećan na 40 kilometara.

Rakete su kompatibilne i mogu se lansirati iz istog sistema poput ruskog "BM-21" ili slovačkog "RM-70".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije