Naoružanje

Grčkoj isporučeni prvi Rafali

Grčkoj isporučeni prvi Rafali
Foto: Ministarstvo odbrane Grčke | Grčkoj isporučeni prvi Rafali

U grčku vojnu vazduhoplovnu bazu Tanagra juče je sletelo prvih 6 od 18 za sada naručenih višenamjenskih borbenih aviona Rafal namijenjenih Ratnom vazduhoplovstvu Grčke.

Kako je prenio grčki list Proto Thema, avioni su preletjeli iz francuske vazduhoplovne baze Istr, let je trajao dva i po časa, prije slijetanja u svoju buduću matičnu bazu izvršen je prelet preko Akropolisa, a avione, od kojih su 4 jednosjeda i dva dvosjeda, preletjeli su grčki piloti koji imaju čin potpukovnika i pukovnika.

U dvosjedima su se nalazili i instruktori kompanije Dassault koji će određeno vrijeme boraviti u Grčkoj i pomagali u obuci grčkih pilota. Obuku, koja je započela odmah nakon potpisivanja ugovora, do sada je završilo 8 od prvih 12 grčkih pilota koji su poslati u Francusku, 4 obučena pilota su dobila i zvanje instruktora, a oni će narednih mjeseci obučavati pilote 332. presretačke eskadrile "Geraki" (Jastreb), 114. borbenog puka.

Kako se još navodi, objekti eskadrile u vazduhoplovnoj bazi Tanagra su renovirani i osavremenjeni kako bi sve bilo spremno za prijem novih aviona. Obnovljeno je sve, od radionica do hangara gdje će se čuvati Rafali. Za njihovo održavanje, preglede i popravke već je obučeno skoro 50 pripadnika tehničke službe koji su prošli specijalni program obuke u vazduhoplovnoj bazi Bordeaux-Mérignac gdje su ih obučavali iskusni tehničari Dasoa.

Ugovor ukupne vrijednosti od 2,32 milijarde evra za nabavku 12 polovnih i 6 novoproizvedenih Rafala u verziji F3R Grčka je potpisala 25. januara 2021, primopredaja prvog aviona izvršena je već 20. jula 2021. godine. Tokom ove godine trebalo bi da bude isporučeno 6 novih primjeraka, a posljednjih 6 polovnih početkom 2023.

U narednih nekoliko nedjelja trebao bi biti potpisan ugovor za nabavku još 6 novih Rafala čija je nabavka nagoviještana krajem septembra prošle godine, i čija se vrijednost procjenjuje na oko milijardu evra.

(TangoSix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije