Naoružanje

"Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron

"Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "Gvozdena kupola" slučajno oborila izraelski vojni dron

Izraelski protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola" slučajno je oborio izraelski vojni dron tokom nedavnih borbi sa Hamasom u pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage lokalnim medijima.

Kako je za izraelski dnevnik "Haarec" rekao portparol izraelske vojske, "Gvozdena kupola" je pogodila dron "Skajlark" i istraga o incidentu je u toku.

Bespilotne letjelice "Skajlark" su male bespilotne letjelice koje je izgradio Elbit Sistems, izraelska međunarodna odbrambena firma, a koristi ih jedinica "Skaj Rajder" artiljerijskog korpusa izraelskih odbrambenih snaga za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, prenio je Biznis insajder.

"Haarec" je javio da su izraelske odbrambene snage zabrinute zbog incidenta vezanog za prijateljsku vatru, jer on dovodi u pitanje da li su one sposobne da se bore duži vremenski period bez nanošenja štete sopstvenim snagama.

Izraelska "Gvozdena kupola" je sistem PVO kratkog dometa dizajniran za presretanje raketa, artiljerije i minobacača.

Sistem se koristi od 2011. godine i cilj mu je da smanji žrtava raketnih napada na izraelske gradove.

"Gvozdenu kupolu" su dizajnirale i razvile izraelske odbrambene kompanije Rafael advensd difens sistems i Izrael erospejs industris, uz američku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije