Naoružanje

Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo Srbije

Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo Srbije
Foto: mod.gov.rs | Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo Srbije
N.N.

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana značajno su snažniji u odnosu na prethodni period, čemu posebno doprinosi nabavka novih vazduhoplova. Među njima je i pet srednjih transportnih helikoptera Mi-17V5 iz Ruske Federacije, koji su u naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije ušli sa ugrađenim sistemom naoružanja i dodatnom opremom.

Helikopter Mi-17V5 namijenjen je za realizaciju brojnih zadataka poput taktičkog vazdušnog transporta ljudstva i sredstava, obavljanja poslova medicinskog prevoženja, prevoženja helikopterskog desanta i za vatrenu podršku. Svi nabavljeni helikopteri imaju mogućnost angažovanja u službi traganja i spasavanja, kako u borbenim, tako i operacijama u miru.

Za potrebe angažovanja u službi traganja i spasavanja opremljeni su bočnom dizalicom koja ima mogućnost podizanja tereta do 300 kilograma.

Helikopter Mi-17V5 može da izvrši transport 32 putnika ili 24 vojnika s punom opremom, a može prevesti i 12 ranjenika na nosilima. Takođe, ima mogućnost da ponese do 1.500 kilograma ubojnih sredstava.

Maksimalna brzina helikoptera iznosi 250 km/č, dok dolet iznosi 950 kilometara. Nosivost helikoptera je 4.000 kilograma, a može se koristiti za potrebe gašenja požara pomoću vedra koje ima kapacitet do 4.000 litara. Maksimalna operativna visina helikoptera Mi-17V5 je 6.000 metara.

Posebna pažnja posvećuje se obuci pilota i tehničara koji su osnovnu i naprednu obuku uspješno završili u Ruskoj Federaciji.

(mod.gov.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije