Naoružanje

Hoće li avioni ponuđeni Hrvatskoj završiti u Grčkoj i Ukrajini

Hoće li avioni ponuđeni Hrvatskoj završiti u Grčkoj i Ukrajini
Foto: Lefteris Partsalis/XINHUA/PIXSELL | Hoće li avioni ponuđeni Hrvatskoj završiti u Grčkoj i Ukrajini

Francuzi svoje borbene lovce nude na gotovo svim aktuelnim tenderima za obnovu borbenih eskadrila u svijetu, a i nekim zemljama koje o tome možda samo još razmišljaju

I dok Hrvatska i dalje razmišlja hoće li uopšte i koji će model borbenog aviona kupiti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, glavni ponuđači na konkursu ne čekaju te svoje flote korištenih aviona te kapacitete za proizvodnju novih nude i drugim potencijalnim kupcima. Konkretno, u red za Rafale stala je i Ukrajina.

Iako je francuski borbeni lovac Rafale, koji je favorit i izbora za novi hrvatski borbeni aviona, dugo vremena bio ekskluzivno oružje same Francuske, u proteklom periodu je ipak odlučeno da se s njim ide na globalno tržište. Novi Rafale je prodan Kataru i Indiji, a polovni ponuđen Hrvatskoj i Grčkoj. Ali, Francuzi se tu ne zaustavljaju nego im je u planu i jedna potencijalno velika, a k tom i na strateškom planu vrlo bitna, moguća narudžba i to iz Ukrajine.

Naime, kako je izvijestio francuski obrambeni portal opex360.com, Francuska razmatra mogućnost da predloži alternativu borbenom avionu Mikoyan MiG-29 iz sovjetskog doba za budući borbeni avion ukrajinskog vazduhoplovstva. Francuski vojni stručnjaci takođe su citirali izvor koji kaže da bi francuski predsjednik Emanuel Makron mogao predložiti ukrajinskom ministru obrane da obnovi lokalnu flotu borbenih aviona.

Prema francuskim izvorima, moguća prodaja Rafale lovaca u Ukrajinu glavni je prioritet u raspravi tokom nadolazećeg susreta francuskog i ukrajinskog predsjednika.

Francuski izvor ističe da će ta zemlja ponuditi Ukrajini isporuku polovnih i novih borbenih aviona Rafale, proizvođača Dassault Aviation, za ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo kao zamjenu za tamošnju ostarjelu flotu koju uglavnom čini MiG-29.

(poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije