Naoružanje

Hrvatska definitivno kupuje francuske Rafale

Hrvatska definitivno kupuje francuske Rafale
Foto: dassault-aviation.com | Plenković: Kupujemo francuske borbene avione Rafale
N.N.

Premijer Andrej Plenković saopštio je danas na početku sjednice vlade da će Hrvatska kupiti 12 borbenih aviona, francuske Rafale.

“Vlada je razmatrala i ocenila da je ponuda Francuske najbolja i donela odluku o nabavci aviona Rafale: 10 jednosjeda i dva dvosjeda”, rekao je Plenković.

Pre donošenja odluke, Plenković je rekao da će novim višenamenskim borbenim avionima Hrvatska očuvati sposobnosti ratnog vazduhoplovstva zemlje i značajno ga osnažiti.

Vlada je simbolično ovu odluku donela danas kada Hrvatska obeležaava Dan oružanih snaga, što je Plenković iskoristio da svim njenim pripadnicima čestita taj dan.

Dodao je da vlada vodi računa o nacionalnoj bezbjednosti.

"Novim višenamjenskim borbenim avionom kojim ćemo zameniti sadašnje MiG-ove, čiji životni vek istječe 2024., očuvaćemo sposobnosti HRZ-a i značajno ćemo ga osnažiti", kazao je Plenković.

Na taj način će, dodao je, doprineti i očuvanju hrvatskog suvereniteta.

Ovom odlukom, rekao je premijer, Hrvatska ne ostvaruje samo najveću investiciju u Hrvatske oružane snage od osamostaljenja, nego ulaže u očuvanje mira.

Inače, proces kupovine borbenih aviona započet je u prvom mandatu Plenkovićeve vlade 2019., a premijer kaže da su sve ponude - SAD, Francuske, Švedske i Izraela s pažnjom razmotrene.

Vlada je, kazao je, ocenila da je ponuda Francuske najbolja i da Hrvatska kupuje najbolje ocenjen i opremljen avion, po ceni od 999 miliona eva, uz mogućnost povoljne otplate na rate.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije